L'eurodiputada Clara Ponsatí ha publicat la carta que, conjuntament amb Carles Puigdemont i Toní Comín, han enviat a la Comissió Europea en l'espai de preguntes i respostes que aquest organisme posa a disposició dels seus membres. Sota el títol "Com evalua la Comissió les conseqüències de la fusió en competència bancària entre CaixaBank i Bankia?", s'exposa l'escenari actual i el més recent que ha marcat l'economia espanyola i sol·licita que la Comissió n'avaluï les conseqüències.

També pregunta si "ha analitzat què suposaria en el sector bancari espanyol, especialment tenint en compte l'escassetat de bancs no espanyols amb una quota de mercat significativa". Així doncs, la carta formula tres preguntes: conseqüències, anàlisi del sistema i com afectarà de forma específica "en termes de crèdit al consum, accés al crèdit i despeses de finançament per a famílies i Pimes tant nacionalment com regional".

L'escrit desplega un argumentari sobre "les interferències del govern espanyol" a l'economia dels bancs i esmenta dos exemples. El rescat de Bankia que està "sota control" del govern des de l'any 2012 i el Reial Decret 15/2017, en què "es van convidar les institucions financeres amb seu a Catalunya a moure-les a un altre lloc". Un decret que es va publicar després del referèndum de l'1 d'octubre del 2017 i enmig d'un clima d'incertesa política i econòmica que va reflectir-se a tot l'estat. La conseqüència en el cas de CaixaBank va ser el trasllat de la seva seu de Catalunya al País Valencià. A més, també recorden el poder que tenen especialment aquests dos bancs presents a l'Ibex-35, CaixaBank amb una quota de mercat del 15% i Bankia amb un 7%.

Per tot plegat, els tres eurodiputats consideren que "el sistema està fortament concentrat i les barreres deixen els bancs no espanyols en una irrellevant participació". Ponsatí adjunta la carta a través de Twitter i conclou: "Demanem a la Comissió Europea que expliqui les conseqüències que tindrà per la lliure competència la deriva oligopolística de la banca espanyola i el foment d’entitats cada vegada més 'too big to fail'".