L’any 2007, l’exvicepresident del govern espanyol, Rodrigo Rato, va negociar amb Ricard Fornesa, aleshores president de La Caixa, el seu aterratge a Criteria, renunciant al càrrec que tenia al Fons Monetari Internacional, però el seu fitxatge es va frustrar arran de la intervenció del president de la Generalitat, José Montilla, segons ha informat el diari Ara.

El fitxatge de Rato per La Caixa va ser negociat, de forma secreta, entre el mateix Rato i Fornesa. L’exvicepresident del govern espanyol li va fer saber que només abandonaria l’FMI si rebia una oferta que no pogués rebutjar, i aquesta va ser la de vicepresident executiu de Caixa Holding, que al juliol del 2007 passaria a dir-se Criteria. Una oferta que Rato va acceptar.  En el fons, l'exvicepresident espanyol es preparava per sortir així de l'FMI abans que el seu entramat societari en paradisos fiscals li pogués comportar una destitució, com la que va fer caure Paul Wolfowitz, president del Banc Mundial, el 2007.

Segons es desprèn de l’informe de la Guàrdia Civil, durant els tres anys que Rato va ser a l’FMI, Cor Comunicación, la seva empresa, va segellar contractes per 31 milions, dels quals Rato va cobrar la pertinent comissió i alhora va seguir fent negocis amb empreses localitzades en paradisos fiscals. Davant d'aquesta possible amenaça d'investigació, Rato va decidir jugar la seva "disposició a renunciar al millor lloc de treballar que es pot somiar per tornar a Espanya", segons les fonts consultades.  

No obstant això, aquesta via de sortida no va acabar en res en concret, ja que el fitxatge de Rato per la Caixa es va veure frenat per la intervenció de José Montilla, aleshores president de la Generalitat que de manera força directa va frenar la iniciativa. Tot i això, fonts pròximes a l’expresident asseguren que Montilla “sempre es va mantenir respectuós amb les decisions de les empreses privades”, que “corresponen exclusivament als seus accionistes o directius”.