El món econòmic català ha posat el crit al cel pel "drama" de les renovables a Catalunya, durant les jornades anuals del Col·legi d'Economistes. Han estat els màxims representants de les patronals Pimec i Cecot, el president del Cercle d'Economia i la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona els qui han reclamat aquest divendres més suport de l'administració per solucionar l'endarreriment de Catalunya en matèria d'energies renovables. Al respecte, aquest divendres s'ha sabut que el Govern destinarà 80 milions d'euros en ajuts locals per a accions de mitigació del canvi climàtic.

El president de Pimec, Antoni Cañete, ha sentenciat que Catalunya té "un gran problema" pel que fa a la transició energètica. "Portem molts anys sense fer els deures", ha apuntat. A més, ha descrit l'evolució dels darrers lustres com "la història d'un fracàs" que queda patent si mirem les estadístiques de megawatts instal·lats any a l'any en energies renovables. És per això que el seu homòleg de Cecot, Xavier Panés, ha titllat d'"escàndol" la situació. "És un drama, un escàndol. No hi ha manera d'agilitzar una cosa que aparentment és tan fàcil. Tenim problemes amb la Generalitat amb permisos, amb ajuntaments, amb impacte paisatgístic...", ha lamentat. En aquest sentit, ha assegurat que la solució "ja hi és", però no s'aplica perquè es dificulta la iniciativa privada en projectes tant d'autoconsum elèctric com de generació solar i eòlica.

 

El Col·legi d'Economistes vol nous pressupostos

En la mateixa línia s'ha expressat el president del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola, que ha afirmat que en els darrers deu anys a Catalunya "no s'ha fet absolutament res". "Mentrestant, l'estat espanyol en el seu conjunt ha passat del 20% a estar per sobre del 50%. La comparació fa angúnia", ha asseverat, abans d'afegir que caldrà fer una inversió de més de 50.000 milions d'euros per solucionar una situació que ha qualificat d'"urgència". I la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca, ha recordat la proposta per crear un comissionat amb rang de conselleria transversal per abordar aquest repte des de la Generalitat. "Potser amb el nou Govern és més fàcil que sigui tot d'un color", ha conclòs.

D'altra banda, els economistes han demanat al Govern que aprovi uns nous pressupostos i que no torni a la "dinàmica de pròrrogues del passat". El degà del Col·legi d'Economistes, Carles Puig de Travy, ha avisat que la societat i les empreses necessiten que les administracions facin aquest pas. La consellera d'Economia, Natàlia Mas, s'ha limitat a afirmar que el planeta està entrant en una "nova era" en termes macroeconòmics i ha apostat per "resetejar" el sistema productiu amb un "fort compromís d'inversió pública".