El congrés de tecnologia més important, el Mobile World Congress (MWC) obre les portes demà dilluns 25 de febrer a la Fira de Gran Via de Barcelona. Un dels esdeveniments més importants a nivell mundial i local, que durarà fins el dijous 28 de febrer; quatre dies intensos amb gran afluència internacional i que donarà el tret de sortida aquesta nit amb un sopar inaugural que comptarà amb la presència del Rei Felip VI

Enguany, l'esdeveniment respon al l'emblema 'Intelligent Connectivity', seguint l'aposta que va iniciar fa uns anys pel 5G, la Intel·ligència Artificial i l'Internet de les Coses (IoT) i preveu superar els 107.000 visitants de l'any passat procedents de més de 200 països i la presència de 2.400 expositors, dels quals 97 són d'empreses catalanes.

Com ja és tradició, els gegants del sector tecnològic com Cisco, Huawei, Ericsson, Samsung, Sony, Microsoft, Google, Orange, Telefonica, Vodafone, Amazon, Uber o Cabify, entre d'altres, en seran els principals protagonistes, així com també diverses empreses automobilístiques com BMW, Mercedes o Seat. Amb tot, el MWC també és el lloc idoni per empreses no tant conegudes que volen fer el salt a la primera divisió del sector. 

I és que el que va començar com una fira de telèfons mòbils s'ha convertit en l'esdeveniment tecnològic per excel·lència, en què si bé la telefonia no ha perdut el seu paper protagonista, el comparteix amb molts altres avenços en el sector de la innovació, començant per ordinadors i tauletes, i arribant fins a cotxes, motos i fins i tot ambulàncies i avionetes. 

El 5G arriba per quedar-se

El saló, que ja és en sí una petita ciutat on un s'hi pot perdre durant dies sense avorrir-se, comptarà enguany amb algunes novetats que no es poden passar per alt. La connectivitat 5G serà la màxima protagonista i la demostració que la nova revolució tecnològica ha deixat de ser una idea llunyana per convertir-se en una realitat; es tracta d'un tipus de connexió que aquí encara no està implantada, tot i els esforços de les administracions per fer-ho, però que ja funciona a altres indrets, com  Les marques més importants presentaran els seus nous projectes en aquest nou marc de connectivitat ultraràpida i potent. 

Una de les més esperades és la que presentarà Seat, que ensenyarà per primera vegada un vehicle connectat al 5G. La notícia de la presentació d'un nou vehicle de Seat al MWC ha agafat per sorpresa al sector, que esperava veure les novetats automobilístiques al Saló de l'Automòbil de Ginebra, que se celebrarà a partir del 7 de març. Amb tot, l'empresa amb seu a Martorell s'ha volgut avançar a la competència i, sense revelar massa detalls del nou vehicle, des de l'empresa asseguren que el nou vehicle aposta per una nova forma de mobilitat. 

Una aplicació d'aplicar la tecnologia 5G al transport és assolir el vehicle connectat –que es podrà cridar pel mòbil- i que, fins ara, ja ha arribat al nivell 4 d'autonomia, és a dir, poden funcionar sols en alguns casos amb un ocupant que en recupera el control en cas de necessitat; ara el repte però és assolir el nivell 5, en què el cotxe ja no tindrà ni volant ni pedals. En aquests prototips, hi treballen, a més de Seat, altres companyies com Uber, Tesla, General Motors, Mercedes, BMW i Ford de Google.

Hi trobarem també altres curiositats, com la del SEM, que portarà una ambulància amb tecnologia 5G com a prova pilot de país. En el sector de la salut, la cita imprescindible tindrà lloc el dia 27, en què els metges cirurgians de l'Hospital Clínic intervindran a un pacient a un quiròfan equipat amb tecnologia 5G, per la qual cosa es podrà retransmetre en streaming a la instal·lació de la Fira. Durant la intervenció, un altre cirurgià podrà veure la intervenció a través de monitors i podrà donar instruccions, suggeriments o guiar al metge que estigui a l'hospital.

Smartphones plegables, l'eina del futur?

Tot i que ja no són l'única atenció del congrés, els mòbils i smartphones continuen sent-ne una part important. I com passa sempre amb les modes, tot torna: les grans empreses de telefonia aposten de nou pels mòbils plegables, però ara amb 5G. No parlem de mòbils amb tapa com els de fa 10 anys, sinó que ara el concepte és una barreja entre tauleta i smartphone que en plegar-se tindrà dues pantalles. La xinesa Huawei presentarà el seu model de mòbil plegable en un acte avui diumenge, com a rèplica del de Samsung -que porta també com a novetat el GalaxyS10-, que el va presentar fa uns dies i que els tindrem al congrés per veure'ls en directe. 

Per la seva banda, LG també aprofitarà el MWC per estrenar el LG G8 o LG G8 ThinQ, successor del LG G7. La marca sud-coreana ha apostat per la fotografia, i les novetats de les càmeres -sí, en plural- del seu model i el reconeixement gestual de l'usuari seran el seu punt fort. Les càmeres del telèfon seran, de fet, també l'aposta d'altres marques. Sense anar més lluny, Nokia presentarà el primer smartphone amb cinc càmeres, el Nokia 9. Per últim, Alcatel, Oppo, ZTE, HTC, Sony i Xiaomi també aprofitaran la cita per portar nous mòbils a Barcelona.

El que no veurem serà Apple, que un any més es desvincula de la trobada internacional i aposta per presentar les seves novetats en actes propis. 

Reconeixement facial

Després d'una prova pilot l'any passat, una de les novetats d'aquest any serà el reconeixement facial per accedir al recinte de la Fira de Gran Via mitjançant el Biometric Recognition Easy Entry Zone (BREEZ). L'objectiu del reconeixement biomètric és agilitzar els accessos i que no sigui necessari mostrar la identificació. 

Activitats tota la setmana

Els dies de congrés, la innovació i la tecnologia no només es podran veure a la Fira de Gran Via, sinó que hi ha programades -com ja és tradició- una sèrie d'activitats per tota la setmana. D'aquesta manera, comptarà amb programes específics, com ara Women For Tech (Women4Tech), que té per objectiu superar la bretxa de gènere en la indústria tecnològica. Aquest any s'espera que l'assistència de dones al congrés rondi el 30%, amb la intenció d'arribar en un futur fins a la paritat, després que el 2018 creixés fins al 24%.

També repetirà per tercera vegada el programa Youth Mobile Festival (Yomo), en què uns 22.000 joves i 3.000 educadors participaran tres dies a activitats de les disciplines 'Steam' --acrónimo en anglès de ciència, tecnologia, enginyeria, disseny i matemàtiques-- per motivar que l'interès en elles i facilitar la seva participació en la indústria esdevenidora.

Per últim, l'esdeveniment per a empreses emergents, start-ups i amateurs, el 4 Years From Now (4YFN) preveu reunir prop de 21.000 assistents i comptarà amb 600 expositors al recinte Montjuïc de Fira de Barcelona.