L'hora dels adéus arriba a la Cambra de Comerç de Barcelona. El president de la institució, Miquel Valls, s'acomiada després de 17 anys a la cadira i alguns més com a membre del comitè executiu. A partir del proper dilluns, 17 de juny, el plenari cameral canviarà de mans i també de rumb, amb la majoria independentista d'Eines de País, i l'empresari Joan Canadell al capdavant de la institució. Somriures, un balanç positiu i una sentència: "La Cambra no ha estat mai sotmesa a cap interès, ni de l'Estat, ni de l'Ajuntament ni de la Generalitat". 

"Hem treballat per tenir una Cambra forta i independent", ha explicat el president sortint. Preguntat per les crítiques que ha fet el senyor Canadell sobre la idea que la Cambra ha estat al servei dels interessos del govern de l’Estat, Valls ha estat contundent: "Del 2002 al 2015, moment en què hem tingut certa influència en els Pressupostos de l'Estat, les infraestructures i la Disposició Addicional Tercera, l’únic que hem fet ha estat barallar-nos amb l’Estat", ha asseverat.

"La Cambra no ha estat mai sotmesa a cap interès, ni de l’Estat ni de l’Ajuntament ni de la Generalitat. L’èxit que hem tingut és perquè hem estat independents a la política". Alhora, Valls ha volgut fer un balanç dels seus 17 anys liderant l'ens cameral, en què ha dit que "en aquest temps s'ha fet molta feina" i ha volgut emfatitzar que "puc dir amb orgull que hem assolit fites molt importants tot i les complexitats de l'entorn. Hi ha hagut una simbiosis total entre els òrgans de govern i la institució".

Valls es retira de la Cambra, però seguirà present al món empresarial, segons explica. Alhora, reconeix que "el moment més dur que he passat dins la institució va ser quan em va trucar el president del Consell de Cambres per dir-me que el govern espanyol havia decidit eliminar el recurs cameral", de manera que s'eradicava la quota obligatòria a l'empresariat i es veia afectat el pressupost de la institució.

Per últim, una mica d'autocrítica: "És evident que no tot s’ha fet bé, però totes les operacions s’han fet amb voluntat de servei".

El balanç

El director general de la Cambra, Xavier Carbonell, ha comparegut també de manera "extraordinària, ja que no és habitual que parli en rodes de premsa" per aprofundir en "la bona gestió de la Cambra aquests 17 anys". Carbonell ha fet èmfasi en el gabinet d'estudis de la institució, assegurant "volíem fer de la Cambra un agent d’anàlisi que pogués incidir en l’opinió pública sobre l'economia i les infraestructures, i l'hem aconseguit convertir en un gabinet d’estudis reconegut".  

A més, el director general ha emfatitzat la “voluntat d’incorporar dones al plenari de la Cambra” tot i que ha admès que “no vam tenir gaire èxit perquè les empreses eren reticents a posar dones com a representants als òrgans de govern de la Cambra” -només en tenia dues-, de manera que “el president va decidir potenciar la figura de la vocal consultora per feminitzar la seva composició”. D’aquesta manera, Carbonell reivindica la creació de l’Observatori Dona Empresa i Economia (ODEE) “que ha estat un altaveu per posar en valor el talent femení”.

També s'han esmentat altres "fites" com la "consolidació de la propietat de la Casa de la Llotja, el desenvolupament de les delegacions territorials, l'impuls de la participació de les dones en el món econòmic i empresarial, la superació del canvi del sistema pressupostari de la Cambra, un model de transparència i bon govern i l'acord amb l'Ajuntament de Barcelona per l'edifici del 22@", que queda en mans del nou òrgan de govern. 

La Cambra que queda

"Quina Cambra deixem, després d'aquests 17 anys?", es pregunta Valls. "Deixem una Cambra que ha aconseguit doblar ingressos, i que sempre ha estat pionera en transparència i bon govern", es contesta a ell mateix. Una Cambra que compta amb uns 18 milions de pressupost, un patrimoni net d'uns 40 milions -als quals no hi compta la propietat de la Casa de la Llotja- i "hem aconseguit superar els problemes de finançament". 

Alhora, Valls també fa bandera del "prestigi de la institució, que està sustentat per donar opinió rigorosa i independent", i ha volgut agrair a tot l’equip directiu i el personal de la Cambra per la feina feta aquests anys. "La Cambra ha fet un gran esforç per adequar-se a les complexitats de l’entorn, i deixem una institució de gran solidesa econòmica, amb un patrimoni net actual molt superior al que tenia quan vam arribar", assevera. 

Per últim, Valls ha evitat fer valoracions sobre la candidatura guanyadora, els independentistes d'Eines de País, i només ha dit que "tenim la confiança que sobre aquesta sòlida base, la Cambra continuara preservant el seu principi bàsic: la defensa de l’interès general. Desitgem molta sort al nou òrgan de govern".

Miquel Valls encara té uns dies de coll per anar-se desfent de la cadira. El ple constitutiu del nou govern cameral se celebrarà el proper dilluns, 17 de juny, en un gran acte a la Casa de la Llotja, on Valls també hi assistirà per fer el traspàs de poders.