El municipi barceloní de Matadepera —amb poc més de 9.000 habitants— s’ha col·locat al capdavant del rànquing de renda més alta per habitant, superant el madrileny Pozuelo de Alarcón. Aquest municipi del Vallès Occidental ha multiplicat per quatre la seva renda bruta mitjana, segons estadística de l’IRPF en 2018 de l’Agència Tributària.  Com s’explica que aquest municipi hagi passat de cop del quart lloc del rànquing espanyol al primer?

No és la primera vegada que passa. El 2017 Avinyonet del Penedès, sorprenentment, va passar del lloc 246 a posar-se en segona posició del rànquing.  Aquest cas, com en el de Matadepera, s'explica pel fet que un o més contribuents han declarat una quantitat d’ingressos o de patrimoni molt superior al l’any anterior. En tractar-se de municipis amb pocs habitants, la mitjana es veu molt afectada.

La venda de Cirsa

En el cas de Matadepera s’explicaria per la venda de l’empresa de joc de l’empresari Manuel Lao, Cirsa, al gegant nord-americà Blackstone per 2.000 milions d’euros. Així Manuel Lao, resident a  Matadepera, hauria estat el responsable que la localitat hagi ocupat primer lloc en la llista de municipis amb més renda per càpita. Així, mentre que el 2017 era de 41.789, a l'exercici de 2018 va arribar als 218.788 euros.

Manuel Lao ex amo de Cirsa EPManuel Lao, ex propietari de l'empresa de joc Cirsa i veí de Matadepera / Europa Press

En el cas d’Avinyonet del Penedès, el responsable d’ocupar un lloc preferent al rànquing del 2017 va la presència de l'empresa d'olis Finca La Gramanosa, de la qual és administrador únic Mauricio Botton Carasso, net del fundador de Danone i un dels espanyols més rics segons Forbes (l'any passat ocupava el lloc 45), que se li atribueix un patrimoni de 625 milions d'euros.  Si el 2017 Avinyonet era el segon municipi amb més renda amb una mitjana de 57.843 euros, el 2018 es queda  amb 28.347 euros  i surt de les primeres posicions.

Sant Just, Sant Cugat i Alella

D’acord amb el rànquing, Pozuelo de Alarcón —amb 86.422 habitants— baixa del primer al segon lloc amb una renda de 79.506 euros, un 9% més que a l'anterior informe. Quan als municipis catalans, Sant Just Desvern escala fins al cinquè lloc amb una renda bruta mitjana de 58.875 euros i  Sant Cugat del Vallés ocupa el sisè lloc amb 57.565 euros . Entre els 10 municipis amb més renda per habitant també es troba Alella, al vuitè lloc amb 41.442 euros.