Tots sabem els problemes que tindrem per cobrar la pensió que ens mereixem. El govern espanyol n'és conscient i sap que és un dels grans afers complicats que hi ha sobre la taula. De moment, han donat llum verda a la reforma del sistema de pensions, que actualitza les pensions contributives en funció de l'IPC i que intentarà apropar l'edat efectiva de jubilació (64,6 anys) a l'edat legal mitjançant un enduriment de les jubilacions anticipades i donarà més incentius al retard de la jubilació.

Una de les mesures més controvertides és que l'executiu de Pedro Sánchez aposta per l'arribada de 10 milions d'immigrants com a una de les solucions per garantir el cobrament de les pensions. L'economista Marc Masmitjà i Pujol explica i qüestiona a ElNacional.cat el nou sistema espanyol i posa a la llum tots els seus punts febles.

Com s'estructura la reforma?

En primer lloc, l'Estat passarà part del dèficit de la Seguretat Social, uns 23.000 milions d'euros, als PGE (Pressupostos Generals de l'Estat). Però això, segons Masmitjà, no arregla pas el problema. "El dèficit continuarà essent el mateix. L'única cosa que canvia és que en lloc de finançar-se amb cotitzacions socials, que han de tenir un retorn en la jubilació pel que les paga, es finançaran amb impostos, que no tenen retorn en la jubilació", explica.

En segon lloc, el govern de Sánchez tornarà a indexar les pensions a l'IPC (Índex de Preus al Consum) i eliminarà el factor de sostenibilitat, cosa que conjuntament suposarà augmentar el dèficit públic en un 5% del PIB. Una altra mesura, al seu entendre, contraproduent.

Paral·lelament, també ha pres diverses mesures. Entre elles, es donaran incentius per allargar l'edat de jubilació, el que significa que hauràs de treballar més. Això suposarà la recuperació d'1% del dèficit en el qual s'incorrerà. A més, es farà una nova reforma en una segona fase en els anys vinents i es recuperarà un 1% del dèficit.

pensions - pixabay

Una parella de jubilats / Pixabay

La immigració, la solució

Així doncs, el 3% restant del dèficit el govern espanyol el pensa recuperar amb l'entrada de 10 milions d'immigrants legals fins al 2050 que vinguin a treballar i que aportin al sistema. Això suposa l'entrada de 330.000 immigrants legals que treballen cada any.

Per a Masmitjà, Sánchez és massa optimista: "Això és com fer el teu pressupost d'ingressos anuals i donar per segur que et tocarà la loteria", replica.

La feblesa del sistema espanyol

Quines són les grans deficiències del sistema espanyol? El gran problema és que el sistema actual es basa en la solidaritat intergeneracional, és a dir que els treballadors actuals paguen les pensions dels jubilats, per tant, quan pagues a la seguretat social no estàs assegurant la teva pensió, simplement estàs pagant la de generació anterior, i seran els treballadors futurs els qui paguin la teva.

diners pensions - pixabay

El sistema de pensions espanyol, en situació crítica / Pixabay

A priori el concepte funciona, però has de tenir una societat homogènia a escala generacional, cosa que no ha passat a Espanya, ja que la generació del baby boom són molts més que els millennials o la generació Z, per tant d’aquí a 15 anys, quan els nascuts entre 1950 i 1970 estiguin jubilats per complet el sistema patirà perquè voldrà dir que el 30% de la població seran jubilats si no canvien molt les coses perquè si no el que passarà és que el sistema perdrà l’equilibri i s’enfonsarà. A més cal recordar que els primers baby boomers es començaran a jubilar d’aquí a cinc anys, per tant, és un problema que s’ha de començar a solucionar immediatament.

Imatge principal: L'economista Marc Masmitjà i Pujol / Mar Acero