Com ja és, malauradament, tradició els últims mesos, aquesta setmana torna a començar amb un augment del preu de la llum per aquest dimarts. Concretament, demà es pagaran, de mitja, 182,71 euros per megawatt hora, que suposa un augment del 4,6% respecte al preu d'avui i es col·loca com el segon dia més car de la sèrie històrica, només per darrere dels 188,18 euros del dia 16 de setembre.

Respecte a fa una setmana, quan el preu de l'electricitat al mercat majorista va donar un respir per primera vegada en tot el mes de setembre, que ha anat encadenant un rècord darrere l'altre, el salt és del 21,6%. En canvi, si ho comparem amb el preu de fa un any (41,43 euros), l'alça és del 341%.

Per hores, el preu més alt aquest dimarts es donarà entre les vuit i les nou del vespre, quan es pagaran 195,33 euros/MWh, mentre que el preu més baix es registrarà entre les tres i les quatre de la tarda quan pagarem 154,58 euros.

Cal recordar que aquest mes de setembre ja va començar amb un preu rècord de 132,4 euros, quan ja veníem de dos mesos que havien batut rècord històric de preus, ja que el juliol va tancar amb una mitjana de 92,4 euros/MWh i agost de 106 euros/MWh. Ara bé, el setembre superarà, sense cap dubte, el rècord de l'agost, ja que el preu mitjà a dos dies de tancar el mes és de 153,7 euros.

Per què el preu és diferent arreu d'Europa?

Per demà, la resta de països europeus també tindran preus relativament elevats, però com cada país calcula la seva tarifa regulada de manera diferent, aquí denominada PVPC, l'impacte del mercat majorista en els preus regulats que paguen les llars varia segons el país.

Al Regne Unit, el megawatt hora es pagarà demà a una mitjana de 177,6 euros/MWh, a Alemanya a 155,09 euros/MWh, i a França a 159,83 euros/MWh. Itàlia, un país amb unes característiques meteorològiques més semblants a les d'Espanya, té per a demà un preu de 178,79 euros/MWh.

Per què ha apujat tant el preu de l'electricitat?

La gran pregunta que fa mesos que ens fem és perquè el preu de la llum segueix pujant i pujant sense parar. Doncs bé, hi ha dos motius, en primer lloc, a la cotització internacional del gas, que fan servir centrals tèrmiques per generar electricitat, ja que durant aquests mesos hi ha un desajustament entre l'oferta i la demanda i el preu del gas s'ha disparat. El segon motiu no és cap altre que l'augment dels costos per emetre CO₂, establerts per la UE.

Per intentar mitigar aquests dos problemes, el govern espanyol ha aprovat un pla de xoc per intentar que aquests elevats preus no arribin a la factura dels consumidors, amb l'objectiu que enguany es pagui, com a molt, la mateixa quantitat que es pagava en 2018, que per altra part va ser l'any més car dels últims 7.

En matèria fiscal, l'Executiu també va aprovar la reducció de l'IVA al 10%, la suspensió de l'impost del 7% a la generació elèctrica, el descompte de l'impost de l'electricitat al 0,5% o la contribució esperada de 2.600 milions d'euros per part de les elèctriques procedent dels denominats 'beneficis caiguts del cel', entre d'altres.

Tot i la gran quantitat d'esforços per evitar aquesta pujada, el preu de la llum seguirà a màxims històrics, segons ha confirmat el govern espanyol. De fet, l'Executiu calcula que aquesta situació es viurà, com a mínim, fins al març de l'any que ve, moment en el qual es preveu que aquestes mesures decaiguin.