Sense aturador. El preu mitjà diari de l'electricitat en el mercat majorista tornarà a pujar aquest divendres fins als 172,97 euros per megawatt hora, gairebé un 5% més que aquest dijous.

D'aquesta manera, la llum torna a superar el llindar dels 170 euros, tot registrant el tercer preu més car de la història des que hi ha registres, d'acord amb les dades que difon l'operador de mercat elèctric designat (OMIE). Se situa just darrere de la xifra a la qual es va arribar aquest dimecres, de 175,87 euros mWh.

El preu es quadruplica

El preu d'aquest divendres és un 4% més alt que el que es va registrar divendres passat i més de quatre vegades més car que la dada que es va marcar fa tot just un any, que era de tan sols 39,72 euros. En percentatge, la xifra ha patit un increment del 335,5%.

Durant els mesos de juliol i agost es van superar tots els rècords històrics en aquest àmbit. Setembre sembla que va en el mateix camí, després d'haver registrat els preus més cars de la història. És a dir, el preu mitjà de la llum de tot el mes d'agost va arribar als 106 euros, la xifra més alta mai registrada. Abans, el màxim l'havia marcat el mes de juliol, superant els 92 euros. Ara, sembla que setembre pot sobrepassar ambdues dades.

Precio Electricidad Viernes 24 Septiembre OMIE

Dades relatives al preu de la llum per aquest divendres / OMIE

Per franges horàries, el preu més alt d'aquest divendres tindrà lloc entre les 21.00 i les 22.00, quan assolirà els 190 euros per mWh. Quan la llum serà més "barata", per dir-ho d'alguna manera, serà entre les 4.00 i les 5.00 de la matinada: l'electricitat cotitzarà a 148,35 euros.

L'ascens imparable del preu mitjà de la llum està directament amb la cotització internacional del gas, imprescindible en les centrals tèrmiques, que també s'ha disparat en els últims mesos per culpa d'un fort desajustament entre l'oferta i la demanda. En aquest sentit, també cal parlar de les mesures de compensació climàtica: concretament, l'impacte del cost d'emetre diòxid de carboni.

Un pla de xoc

La tendència a l'alça no hauria de tenir impacte en la factura de la llum, segons el govern espanyol. La qüestió és que recentment s'ha aprovat un pla de xoc per fer que aquest descontrol no es traslladi al rebut de les famílies. L'objectiu és que aquest any es pagui, com a molt, la mateixa quantitat que es pagava l'any 2018.

Dins d'aquest pla de xoc hi ha mesures com la reducció al 0,5% de l'impost de l'electricitat o la contribució de 2.600 milions d'euros per part de les elèctriques, motiu pel qual les companyies van amenaçar d’aturar la producció d'energia. En qualsevol cas, la Moncloa ha admès que aquestes iniciatives no tindran un impacte sobre la cotització de la llum en el mercat majorista: la xifra seguirà incrementant-se fins al març, com a mínim.

 

Imatge principal: La llum marca el tercer preu més car de la història / Unsplash