El 2021 serà recordat com l'any amb el preu de la llum en xifres rècord. Unes tarifes que han comportat un increment de la inflació que no es veia des de feia gairebé 30 anys. Així el preu de l'electricitat al mercat a l'engròs (pool) acomiadarà el mes i l'any més car de la història amb un descens del 30% l'últim dia de 2021, situant-se en 140,82 euros per megawatt hora (MWh).

La llum acomiadarà desembre amb un preu mitjà de 239,17 euros/MWh, la qual cosa li situa com el més car de la història, un 20% més que la mitjana registrada durant el mes d'octubre (200,06 euros/MWh), i un 24 % per sobre de la de novembre (193,43 euros/MWh). D'aquesta manera, el 2021 tancarà amb un preu mitjà 111,4 euros/MWh, més del triple que l'any passat, el més barat en els últims disset anys gràcies a la caiguda de la demanda i dels preus que va provocar la pandèmia de la covid-19.

La tarifes d'aquest divendres

Avui divendres, últim dia de l'any 2021 el preu de la llum serà un 55% més baix que divendres passat, dia de la Nit de Nadal, encara que segueix pràcticament triplicant el valor que va marcar el pool fa just un any (48,66 euros). El preu a l'engròs se situarà per sota dels 200 euros/MWh, un valor que es va assolir en gairebé el 70% dels dies d'octubre, en el 45% dels dies de novembre i en el 80% dels de desembre.

Per franges horàries, el preu màxim per avui es registrarà entre les 18.00 i les 19.00 hores amb 193,15 euros/MWh, mentre que el mínim, de 111,1 euros/MWh, entre les 4.00 i les 5.00 del matí.

electricitat preu ACN

Els preus del mercat a l'engròs afecten la tarifa regulada, a la qual estan acollits 11 milions d'espanyols / ACN

Les causes

Els preus del mercat a l'engròs repercuteixen directament en la tarifa regulada o PVPC, a què estan acollits gairebé 11 milions de consumidors a Espanya, i serveix de referència per als altres 17 milions que contracten el seu subministrament al mercat lliure. Per esmorteir l'impacte que l'encariment de l'electricitat, el Govern va aprovar recentment la pròrroga de la rebaixa fiscal sobre els impostos que graven el rebut de la llum durant el primer quadrimestre de 2022.

L'escalada de preus que afecta gran part d'Europa es deu, entre altres factors, a l'encariment del gas als mercats internacionals, que es fa servir a les centrals de cicle combinat i que marquen el preu del mercat en la majoria de les hores, i a l'augment del valor dels drets d'emissió de diòxid de carboni (CO₂).

L'inflació

L'encariment del preu de l'electricitat ha repercutit en la inflació que s'ha disparat en els últims mesos i ha tancat el 2021 amb un increment del 6,7%, la taxa més alta donis de fa 30 anys. La previsió és que la tendència es mantingui en el primer semestre del 2022.

 

Imatge principal, un comptador d'electricitat / ACN