La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha xifrat en 315 milions les pèrdues del sector durant el cap de setmana passat per l'obligat tancament de bars i restaurants decretat pel Govern per frenar l'augment de contagis de coronavirus a Catalunya. Les pèrdues calculades augmentaran fins als 1.000 milions durant els 15 dies que es preveu que durin les restriccions, segons ha indicat el president de l'associació, David López. Dues terceres parts es concentren els caps de setmana.

En un comunicat, la patronal ha denunciat que la inexistència total d'oferta nocturna legal a Catalunya "ha fet disparar l'oferta il·legal, en la via pública, habitatges particulars i fins i tot en habitacions d'hotels de luxe". "Aquest augment ja es va començar a produir divendres nit amb molts botellots i festes en pisos i cases particulars, que van generar queixes veïnals, denúncies i múltiples intervencions policials, que van prosseguir dissabte, a la nit," assegura aquesta patronal del sector de la restauració.

En la seva opinió, aquest increment de els botellots i festes il·legals "fins i tot s'han avançat en horari i comencen abans de que el venien fent abans del tancament de bars i restaurants". Denuncia també que algunes d'aquestes festes "molt ben organitzades, s'han celebrat —suposadament— en habitacions d'hotels de luxe de Barcelona o almenys aquesta és la localització que es fa constar en les stories d'instagram penjades per assistents i que ens han fet arribar els denunciants".

"El sector és part de la solució i no del problema"

El secretari general de la Fecasarm, Joaquim Boadas, considera que "la Generalitat persisteix en el seu error de sacrificar els establiments legals mentre es multipliquen les festes i els botellots en espais sense cap mesura de seguretat ni de control. I evidentment els contagis es continuaran produint".

Segons Boadas, el sector de la restauració i el lleure nocturn "són part de la solució i no són el problema, ja que en aquests espais hi ha mesures de control, mesures sanitàries, controls d'aforament i altres mesures de protecció de la salut, que en altres espais no estan." Respecte a les pèrdues de 315 milions d'euros durant el cap de setmana, Fecasarm les desglossa en 70 milions divendres, 140 milions dissabte i 105 milions diumenge, ja que són els dies en què es fa gran part de la facturació setmanal de la majoria de locals.

Fecasarm, que ha recorregut la resolució del Govern davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), espera que el tribunal "ens doni la raó quant a mesura de tancament i la suspengui abans del pròxim cap de setmana".

 

Imatge principal: Vista dels locals de lleure del front marítim en la Barceloneta. Efe/Alejandro García/Arxiu