"La Fageda: 40 anys fomentant la inclusió social a través d'una empresa viable" és el títol sota el qual es va desenvolupar el passat dijous el col·loqui que va reunir prop de 60 empresaris de la regió en el Club Alcatí, en el marc d'un esdeveniment empresarial organitzat pel Club d'Empreses d'Economia 3.

L'esdeveniment tenia la finalitat de presentar el projecte social que sustenta l'activitat industrial d'elaboració de iogurts i postres lactis que La Fageda comercialitza a València i Castelló des de principis d'aquest any.

El fundador i president del projecte social que es va crear amb la voluntat de millorar la qualitat de vida i promoure la integració de persones en situació de vulnerabilitat a la regió de la Garrotxa (Girona), mitjançant un treball real i digne, Cristóbal Colón, va ser l'encarregat de desgranar les claus d'un model empresarial que va arrencar fa ja 40 anys i que, en l'actualitat, "s'ha convertit en referent mundial de projecte d'economia social".

L'exdirector d'Economia, Emprenedoria i Cooperativisme de la Generalitat Valenciana i referent en economia social, Francisco Álvarez, es va referir a La Fageda com a "exponent d'un model econòmic que reflecteix el rostre humà i que defensa l'economia del bé comú". Flanquejat pel president de Concoval, Emili Villaescusa, i de la directora general de Diversitat Funcional i Salut Mental de la Generalitat, Elena Albert, Álvarez va situar també el projecte social català com a "exemple concret de sostenibilitat intrínseca".

En el context d'un col·loqui distès i participatiu, Cristóbal Colón va compartir l'evolució que el projecte ha experimentat durant les seves quatre dècades de vida, tres d'elles fent iogurts: "Érem la gent que veníem del manicomi", va explicar Colom, recordant el moment en què es va presentar davant de les autoritats d'Olot amb les 14 primeres persones amb qui va arrencar el projecte de donar feina com a eina terapèutica.

Avui i davant de prop de 60 representants d'empreses de València, el fundador de La Fageda va recordar que "no som una empresa, però tenim una empresa com a eina de treball", i va posar de manifest el principi fonamental de "fer el bé ben fet".

L'esdeveniment va comptar també amb la presència de la directora general de Diversitat Funcional i Salut Mental de la Generalitat Valenciana, Elena Albert, i del president de Concoval, Emili Villaescusa, que van voler donar suport al model socioempresarial i a la tasca que realitza La Fageda en favor de la inclusió social. El representant de la Confederació de Cooperatives va reiterar el rol fonamental que des de fa dècades desenvolupen projectes que, com La Fageda, "volem generar riquesa i repartir-la d'una altra manera. Tots els projectes que neixen de la necessitat social d'un territori són bones empreses".

La directora general de Diversitat Fucional i Salut Mental de la Generalitat va expressar la seva satisfacció per "el gran descobriment" de La Fageda, "un projecte que marca el camí cap al qual hem d'anar".

El 1982 va néixer La Fageda, un projecte social que es va crear amb la voluntat de millorar la qualitat de vida i promoure la integració de persones en situació de vulnerabilitat a la regió de la Garrotxa (Girona), mitjançant un treball real i digne. Una iniciativa pionera que avui dia continua creixent gràcies als seus projectes socials i empresarials, i que ha estat font d'inspiració per a molts emprenedors.

Una de les peces fonamentals que mantenen actiu el projecte és l'elaboració de iogurts. Gràcies a aquests productes, La Fageda ha aconseguit establir un projecte sòlid on les persones més vulnerables poden desenvolupar la seva experiència laboral i fer-se un lloc en la societat, en definitiva, aspirar a un projecte de vida. Actualment, prop de 500 persones estan vinculades a aquest projecte social.

Des de febrer, La Fageda és present en lineals d'establiments de Consum a les províncies de Castelló i València amb quatre referències: Natural (el iogurt més venut a Catalunya de marca fabricant), Llimona, Maduixa i Sense Lactosa. Amb l'objectiu d'apuntalar el seu projecte social, La Fageda reforça la principal activitat econòmica que sustenta el projecte social: la producció de iogurts.