L'avenç de la variant òmicron de la covid-19 està causant estralls a tot el món, en una situació que comença a recordar a la de principis de 2020, amb la tornada de confinaments a Àustria o el toc de queda a Catalunya. Un altre dels sectors que s'està veient molt afectat per la nova variant és l'aviació, ja que només aquest divendres s'han hagut de cancel·lar més de 2.000 vols a tot el món, segons ha informat l'empresa nord-americana Flight Aware, especialitzada a proporcionar dades en temps real sobre vols.

A les nou del matí, hora local de la Costa Est nord-americana, ja s'havien suspès a tot el món 2.045 vols, dels quals 457 tenien com a destí o punt de partida els Estats Units. A més, 4.604 trajectes han experimentat retards a escala global, dels quals 509 es dirigien cap als EUA o partien des d'aquest país.

Segons Flight Aware, les aerolínies nord-americanes amb més retards són United, amb el 9% dels seus vols cancel·lats i el 3% amb retards, així com Delta que ha hagut d'anul·lar el 6% dels seus itineraris i el 2% ha patit retards.

"Combinació de problemes"

En un comunicat, un portaveu de Delta ha explicat que les cancel·lacions s'estan produint per una "combinació de problemes" que inclouen dificultats meteorològiques en algunes àrees, així com l'impacte de la variant òmicron, que ha fet que alguns treballadors hagin de quedar-se a casa.

Mentrestant, en un altre comunicat, United ha afirmat que òmicron està tenint un "impacte directe" en les tripulacions de vol i la resta del personal de la companyia. Darrere de les cancel·lacions als EUA hi ha una pugna entre els directius de les grans aerolínies i els sindicats.

Aïllaments per Covid en les tripulacions

Aquest mateix dijous, el grup de pressió Airlines for America, que representa a Delta, United i American Airlines, entre altres, va enviar una carta a la directora dels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC, en anglès), Rochelle Walensky, per demanar-li que flexibilitzi les directrius d'aquesta institució sobre el període d'aïllament que han de complir els qui hagin estat exposats al virus.

Actualment, els CDC aconsellen un aïllament de 10 dies, però Airlines for America vol que sigui un màxim de cinc. En resposta, el sindicat dels auxiliars de vol, conegut com a AFA, va escriure també a Walensky una carta per demanar que es mantinguin els deu dies d'aïllament.

La variant òmicron ha provocat un augment de contagis a tot el món i ha fet que alguns països europeus, com Alemanya, Portugal i Finlàndia, tornin a imposar restriccions als sectors del lleure i la restauració. Segons els CDC, aquesta variant ja s'ha convertit en la predominant als Estats Units, ja que entre els passats 12 i 18 de desembre va suposar el 73,2 % de nous casos.