El recent anunci de la fusió dels bancs CaixaBank i Bankia ha provocat que Itàlia es plantegi seguir aquest model i fusionar Monte dei Paschi di Siena (MPS), recapitalitzada cautelarment el 2017, amb una altra entitat italiana per fomentar "el naixement del tercer o quart banc nacional".

"El model guanyador és el d'Espanya amb la recent operació de fusió entre els bancs Bankia i CaixaBank per crear un gran banc. També es podria dur a terme una operació similar a Itàlia", ha dit avui la presidenta de la comissió parlamentària d'investigació sobre el sistema bancari i financer d'Itàlia i membre del governamental Moviment 5 Estrelles (M5S), Carla Ruocco, en una entrevista amb el diari Il Sole 24 Ore.

"Podríem enfortir el nostre sistema bancari estimulant el naixement d'un tercer o quart banc nacional. La situació de Bankia és molt similar a la de MPS a Itàlia", ha assenyalat, al temps que ha animat Itàlia a seguir "l'exemple d'Espanya" . L'Estat italià és actualment el soci majoritari del banc toscà amb el 68% del capital, però la seva intenció és privatitzar i sortir del capital en 2021, segons les condicions que va negociar el 2017 amb la Unió Europea (UE) per salvar-la de la fallida.

El pla que té el Govern és que MPS cedeixi crèdits morosos per valor de 8.100 milions d'euros a un "banc dolent" que serà gestionat per l'administrador estatal d'aquest tipus de préstecs AMCO, i vendre la part "sana" a un altre inversor.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat