L'índex de preus de consum (IPC) es va mantenir estable al 2,7% interanual durant el mes de juny, tot i que a escala intermensual va augmentar cinc dècimes. Aquestes xifres es deuen a la gran pujada de preu de l'electricitat que estem vivint des d'aleshores i a la baixada dels preus del transport, segons les últimes dades publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Amb aquest repunt, amb el qual l'IPC anual encadena la seva sisena taxa positiva consecutiva, la inflació continua en nivells desconeguts des de fa quatre anys. De fet, aquesta taxa del 2,7% és la més elevada des de febrer de 2017, quan es va situar en el 3%. En taxa mensual (juny sobre maig), l'IPC va pujar un 0,5%, el mateix que al maig, amb el que ja encadena quatre taxes positives consecutives.

Per part seva, la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics) va situar la seva taxa interanual al juny en el 0,2%, el mateix que al maig i 2,5 punts inferior a l'índex general.

D'aquesta manera, continua estant dos punts i mig per sota de l'IPC general, la distància més gran entre tots dos índexs des que es va començar a incorporar la inflació subjacent, l’agost de 1986.

A part de l'electricitat i del transport, el preu dels aliments i les begudes no alcohòliques van augmentar tres dècimes. Per contra les activitats que han ajudat que l'índex es mantingués estable han estat l'oci i la cultura, que ha baixat quasi un punt i el preu del transport, que augmenta menys que l'any passat.

Si ho mirem per Comunitats Autònomes, l'IPC només puja en set, i en les altres 10 es manté o baixa. A Catalunya, per exemple, s'ha mantingut i està al 2,6%. Per altra part, la comunitat on més puja és Cantàbria amb una pujada de quatre dècimes i la major baixa a Múrcia, on l'índex s'ha reduït en dues dècimes.

Els preus que més han pujat a Catalunya en l'últim més són els de transport (9,4%), seguits de l'habitatge (9,1%), que inclou l'electricitat, i els aliments i begudes no alcohòliques (1,4%), mentre que la resta han baixat.

Els preus que més han disminuït són els de comunicacions (-4,5%), seguits dels de l'ensenyament (-4%), hotels, cafès i restaurants (-1,3%), oci i cultura (-0,2%) i begudes alcohòliques i tabac (-0,1%).

Amb totes aquestes xifres, l'INE també ha publicat avui l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCA) que en el mes de juny es va situar al 2,5%, una dècima per sobre de la registrada el mes anterior. Pel que fa a la variació intermensual, aquesta també puja mig punt respecte al maig.