Els preus van caure un 0,4% el setembre davant el mateix mes de l'any passat, amb la qual cosa encadenen sis mesos de taxes anuals en negatiu des de l'esclat de la pandèmia del coronavirus, segons l'indicador avançat de l'IPC. L'Institut Nacional d'Estadística (INE) avança aquest dimarts que el descens de setembre suposa moderar una dècima la caiguda d'agost, quan els preus van caure un 0,5%.

L'esclat de la pandèmia al març va comportar iniciar un camí de descensos dels preus a Espanya, influïts fonamentalment per la caiguda dels components energètics. Així, a l'abril l'IPC va registrar un descens del 0,7% en taxa anual que es va endinsar al -0,9% al maig.

Al juny, la caiguda es va moderar al 0,3% per passar al 0,6% al juliol i al 0,5% a l'agost. De tornada al comportament de setembre, l'INE destaca la pujada dels preus de l'electricitat, davant la baixada de 2019, i els paquets turístics —que van disminuir menys aquest mes que l'any passat—. Al contrari, van caure els preus dels carburants, que havien augmentat el setembre de 2019. Respecte al mes d'agost, els preus van pujar un 0,2%.

L'INE recorda que, després de l'acabament de l'estat d'alarma, s'ha tornat a realitzar una recollida presencial dels preus, mantenint-se per mitjans telemàtics quan no és possible o convenient realitzar-la de manera presencial per motius de seguretat sanitària.

Tercera recessión espanyola del segle XXI

A causa del coronavirus, l'economia espanyola va entrar en recessió tècnica en el segon trimestre de l'any després de registrar una caiguda del PIB del 17,8% entre abril i juny, la seva caiguda trimestral més important a la sèrie històrica de l'INE. A més, les últimes estimacions del Banc d'Espanya constaten l'alentiment de la recuperació econòmica al país després dels múltiples rebrots i la caiguda de turistes estrangers.

Amb aquestes dades, l'organisme preveu que el conjunt de l'activitat econòmica tindrà una caiguda d'entre el 10,5% i el 12,6% aquest any, depenent de l'evolució sanitària de la crisi del coronavirus i de les restriccions que s'implementin en els propers mesos. També pronostica que els nivells de PIB prepandèmia no es recuperaran ni pel 2022.

 

Imatge principal: Vicepresidenta del govern espanyol, Nadia Calviño. Foto: ACN