Les bones previsions del mes de juny s'han esborrat aquest juliol. L'Índex de Preus de Consum, IPC, ha baixat un -0,6% tal com ha publicat l'Institut Nacional d'Estadística, INE, tot i el repunt de sis dècimes el mes anterior que va trencar una ratxa de quatre mesos de caiguda. Ara, la inflació suma més de 120 dies de taxes negatives. 

Segons aquest informe, això comporta un descens de tres dècimes en la seva taxa anual amb una variació del -0,3%. Aquest comportament es deu a la baixada dels preus en el sector del turisme i l'hostaleria, enfront la pujada del 2019, i també dels productes d'alimentació que pateixen un lleuger descens. L'únic sector que experimenta una pujada és el dels carburants i lubricants.  

ipc juliol

Les dades són un avanç de les definitives de l'IPC i l'IPCA que es publicaran el mes que ve. L'IPC és un indicador conjuntural que mesura l'evolució dels preus dels béns i serveis de consum adquirits per les llars de l'estat espanyol. I l'IPCA o Índex de Preus de Consum Harmonitzat, té com a objectiu proporcionar una mesura segons la inflació que permet realitzar comparatives internacionals.

Per entendre els resultats, amb la pandèmia s'ha afegit una variació. Així doncs, es destingeix el grup especial de béns Covid-19 que inclou productes d'alimentació, begudes, tabac, neteja i articles de curta durada per a la llar, productes farmacèutics, menjar per animals i pel tractament personal. La taxa anual d'aquest grup durant el mes de juliol és de l'1,8% i disminueix cinc dècimes respecte el juny. L'apartat més destacat és el de l'alimentació i begudes no alcohòliques que baixa sis dècimes fins el 2,2%.  Els aliments frescos registren una taxa anual del 3,1%, un punt per sota del juny, i els envasats estan a l'1,7%, tres dècimes per sota.

L'altre apartat que destaca l'INE és el Grup especial de serveis Covid-19 on s'inclou el servei de lloguer de vivenda i garatge, la distribució de l'aigua, clavegueram, recollida de deixalles, despeses comunitàries, electricitat, gas, gasolina, calefacció, serveis de telefonia, música i televisió, assegurances, comissions bancàries i serveis funeraris. En aquest cas, la variació anual se situa en el -3%, sis dècimes menys que la registrada el mes de juny.

L'informe d'ara torna a l'anàlisi que es feia abans de la irrupció del coronavirus i ens permet fer un retrat més real. Amb la finalització de l'estat d'alarma el passat 22 de juny, tots els productes que conformen l'IPC estan disponibles per a la ciutadania. D'aquesta manera s'ha reprès la recollida presencial dels preus, en paral·lel a la de mitjans telemàtics.