La taxa de variació anual de l'IPC a Catalunya va pujar dues dècimes al juliol i va tancar el mes en el 2,8%, segons les dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística. Aquest increment no es veia a Catalunya des de l'abril del 2017, quan també va ser del 2,8% anual.

Al conjunt d'Espanya, els preus també pugen interanualment, amb un augment de dues dècimes, fins al 2,9%. Pel que fa a la variació mensual, entre juny i juliol l'índex de preus a Catalunya cau un -0,6%, mentre que a Espanya ho fa un -0,8%. Els preus anuals del juliol es veuen afectats per l'encariment d'hotels i restauració (+0,7%) o l'alimentació (+1,7%).

Puja el preu del transport

Durant el mes de juliol, en el conjunt de l'Estat espanyol els preus van baixar principalment en l'apartat de vestit i calçat per les rebaixes d'estiu (-12,7%) i van pujar en hotels, cafès (0,8%) i oci i cultura (0,7%).

En l'últim any els preus van pujar a Catalunya principalment en el transport (8,8%), habitatge (8,4%) i aliments i begudes no alcohòliques (1,7%), a més d'un 1,1% dels vestits i dels calçats, la medicina un 1%, i restaurants un 0,7%. Per la seva banda, el major descens dels preus es va produir en ensenyament (-4%) i comunicacions (-3%). En el que va d'any, la inflació ha pujat a Catalunya un 1,8%.

Lleida, on més baixa l'IPC

L'IPC ha disminuït en totes les províncies catalanes respecte juny, amb un 0,8% menys a Lleida, 0,7% menys a Barcelona, 0,5% menys Girona i 0,4% menys a Tarragona. La taxa interenual a Lleida s'ha situat en el 3,5%, mentre que a Tarragona en un 3,3%. A Girona s'ha situat en el 3,1% i a Barcelona en un 2,5%.

Catalunya és la sisena regió de l'estat espanyol amb una taxa interanual més baixa, per davant de les Illes Canàries (1,8%), Ceuta (2,2%), Comunitat de Madrid (2,6%), Regió de Múrcia (2,7%) i el Principat d'Asturies (2,7%).

L'IPC al juny

L'índex de preus de consum (IPC) es va mantenir estable al 2,7% interanual durant el mes de juny, tot i que a escala intermensual va augmentar cinc dècimes. Aquestes xifres es deuen a la gran pujada de preu de l'electricitat que estem vivint des d'aleshores i a la baixada dels preus del transport, segons les últimes dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

En taxa mensual (juliol sobre juny), l'IPC va baixar un 0,8% després de quatre mesos d'augments. Es tracta de la major retallada mensual de la inflació des del juliol de 2020, quan va disminuir un 0,9%. També hi ha contribuït el descens de l'IVA en l'electricitat, així com les rebaixes d'estiu en vestit i calçat.

Els preus van començar al març un camí d'increments en taxa anual, en un context de pujades dels costos energètics i d'un repunt de la demanda per la recuperació després dels mesos més durs de la pandèmia.

Imatge principal: Una gasolinera Repsol / Montse Giralt.