Catalunya es consolida com a pol d'atracció de les start-ups. La inversió en empreses emergents ha crescut un 65% a Barcelona el 2018, concentrant el 61% de les inversions de l'Estat espanyol, segons l''Informe de Resum sobre l'Ecosistema d'Start-ups" presentat pel Mobile World Capital aquest dimecres. Pocs dies abans que arrenqui el congrés de telefonia mòbil, el director del programa The Collider, Oscar Sala, ha explicat que "l'ecosistema tecnològic de Barcelona és madur", perquè la ciutat cada cop registra inversions de més volum.

El principal aparador d'aquestes companyies tecnològiques serà el congrés 4YFN, que aquest any comptarà amb l'edició més "internacional", ha assegurat el seu director, Pere Duran, convidat a la presentació de l'informe. Segons Duran, els 19.000 metres quadrats de la Fira de Montjuïc "s'han quedat petits" pel congrés, que aquest any muntarà un espai fora del recinte per promoure contactes de negocis.

Les 4.100 empreses emergents a l'Estat espanyol han aconseguit un 70% d'inversions més en comparació amb el 2017, quan la quantitat total es va situar en 779,3 milions d'euros. Un dels indicadors on Espanya registra un creixement més important és en la cerca de talent, revela l'informe. Aquestes dades confirmen el "bon estat de salut" del sector tecnològic a Madrid i Barcelona, que concentren pràcticament la globalitat de les inversions, ha explicat Sala.

Amb tot, la capital de l'Estat ha vist com creix més el nombre d'empreses emergents perquè es troba en una fase de creixement més inicial, i en canvi, Barcelona ha concentrat inversions de més volum, prova de la "maduresa" del seu ecosistema. Segons Sala, a Barcelona, "no és estrany" veure rondes de finançament de 100 milions d'euros. Els sectors que més creixen són la salut i la mobilitat. 

Barcelona, cinquena en captació d'inversió

La capital catalana és el cinquè lloc del món en captació d'inversió, per darrere de Londres, París, Berlín i Estocolm, i ocupa la tercera posició com a ciutat més ben valorada pels emprenedors per crear la seva empresa, només per darrere de Londres i Berlín. 

"Estem en un moment molt dolç, recollint resultats que s'han iniciat de fa molts anys i preveiem millors números en el futur, no ens ha d'estranyar que el proper unicorn surti del nostre territori", ha dit Sala fent referència al terme que s’utilitza per designar els projectes que assoleixen un valor de mil milions de dòlars. "Tenim talent, tenim inversions, tenim confiança, tenim ingredients com el 5G i la inversió científica no només perquè es consolidi el creixement sinó perquè que es dispari", ha afegit. 

A més de la "marca Barcelona", de la "competitivitat" que ofereixen els salaris "baixos" espanyols, i del suport institucional, un dels aspectes que segons la fundació ajuda a posicionar el sector d'empreses emergents barceloní és la plataforma del congrés dedicat a les empreses emergents del Mobile World Congress, 4YFN. En l'edició del 2019, de les 750 empreses expositores, unes 120 són catalanes, ha explicat el director de l'esdeveniment, Pere Duran, també present a la roda de premsa. 

Segons Duran, els 19.000 metres quadrats de la Fira de Montjuïc "s'han quedat petits" pel congrés, que aquest any muntarà un espai fora del recinte per promoure contactes de negocis. A més, per promoure les oportunitats laborals l'organització situarà una zona de talent en col·laboració amb el portal InfoJobs per connectar les empreses que busquin personal i els assistents que busquin feina.