Valoren positivament els pressupostos catalans, però calen algunes millores. Així, la Intersindical CSC ha reclamat aquest dissabte la inclusió del català en la negociació col·lectiva de totes les empreses. Ho ha fet en l'acte de presentació de la campanya Construïm el futur, on el seu secretari general, Sergi Perelló, ha insistit a fer avançar la llengua als centres de treball perquè "cada cop està perdent més espais". "El sindicalisme no ha fet pràcticament res per defensar el català a la feina", ha lamentat Perelló. D'aquesta manera ha establert el següent paral·lelisme: igual que s'inclouen mesures de millora salarial o de salut laboral, "la llengua no és un element folklòric, és un dret social i s'ha d'incloure en la negociació col·lectiva de totes les empreses".

El secretari general de la Intersindical també ha remarcat que la lluita per la independència de Catalunya és "absolutament fonamental", ja que amb l'autonomia el Govern de la Generalitat no pot determinar el benestar de la ciutadania. Alhora, s'ha referit al moviment independentista com a un moviment "revolucionari" i que serà la clau per obrir la porta a nous debats polítics i econòmics. "Permetrà articular la societat sota paràmetres nous, on les polítiques col·lectives s'imposin al lucre privat", ha defensat. En definitiva, "la independència és la clau de futur perquè és l'únic instrument que permet replantejar el model de la societat actual".

Els fons Next Generation

Per la seva banda, Perelló ha celebrat certs avenços socials dels pressupostos de la Generalitat, però ha criticat que molts ingressos vagin lligats als fons Next Generation. Uns fons que impliquen reformes estructurals de les pensions i del mercat laboral imposades per Europa i que "van en contra dels interessos de la majoria de la població". En aquest sentit, ha posat d'exemple que la base de la cotització de les pensions pugui passar als 35 anys.

"Ens preocupa molt que els vaivens econòmics internacionals acabin afectant les nostres condicions laborals", ha dit en referència a l'ús dels fons Next Generation per finançar els pressupostos. "Què creieu que passarà el 2023 quan els homes de negre de la Unió Europea ens diguin que no poden superar un dèficit del 3%?", s'ha preguntat. Malgrat tot, no ha entrat a valorar si s'han de votar o no.

Model productiu, social i laboral

En termes de model productiu, el secretari general de la Intersindical ha defensat no dependre només del turisme i de la construcció: cal invertir en innovació, tecnologia i en indústria sostenible. "Hem vist què passa quan es desmantellen els serveis públics i la nostra economia deixa de produir coses i es dedica a acollir creuers", ha recordat. 

Pel que fa al model de protecció social, Perelló ha reclamat unes pensions "totalment públiques, sense intervenció d'empreses privades i sense allargar la vida laboral". És per això que ha apostat per uns serveis totalment públics, sense externalitzacions i privatitzacions "encobertes que hi ha en molts sectors", i per aplicar ja una renda bàsica universal que pugui eliminar el 22% de pobresa existent a Catalunya. En matèria laboral, finalment, ha insistit en el fet que cal reduir la jornada, que "segueix sent de quaranta hores com fa cent anys", i apujar el salari mínim a Catalunya fins a 1.300 euros perquè la realitat social i econòmica és "diferent".

 

Imatge principal: Acte de la Intersindical CSC per l'1 de maig / ACN