"La formació tecnològica ha de ser un dret i un deure" ha assegurat el president de l'Institut Internacional Cuatrecasas, Salvador Del Rei després de recordar que existeix un acomiadament objectiu per inadaptació tecnològica durant la presentació del quart anuari "Marc regulatori dels recursos humans" a Foment del Treball. Els nous reptes de la globalització i el canvi tecnològic al mercat laboral s'han convertit en una realitat cada vegada més imminent i per això, Del Rei s'ha mostrat partidari de modernitzar el marc regulatori davant de "el tsunami de les noves tecnologies". 

En aquest sentit, ha defensat l'actualització de la reforma laboral, remarcant que no s'ha de "penalitzar la contractació temporal sinó promocionar la contractació indefinida" de la mateixa manera que el contracte a temps parcial ha de ser "el trampolí" del contracte a temps complet. Però, eliminant "els cercles viciosos de la temporalitat i la parcialitat". Per a això, Del Rei ha manifestat la necessitat d'una legislació més clara, especialment en els acomiadaments col·lectius, i sense interpretacions que acabin portant a un nivell excessiu de processos judicials.

A més, l'estudi de Cuatrecasas que compta amb la col·laboració de directius de Gas Natural, Bankia, Endesa o McDonald's, entre d'altres, reitera la necessitat d'una flexibilitat interna més gran atesa una digitalització que promou un escenari nou tant del temps com de l'organització del treball. Per a això, la seva recomanació passa per abandonar "la batalla interpretativa que s'entaula en els tribunals" i eliminar la inseguretat jurídica en els acomiadaments, tant col·lectius com individuals. 

El mocador churchillià de la reforma laboral

"Mai no es va fer tant en tan poc temps per a tants amb tan poc". Aquesta cita de Winston Churchill ha estat el peu d'entrada del president de Foment, Joaquim Gay de Montellà a l'hora d'aplaudir els assoliments de la reforma laboral del 2012 i considerar-la "la peça angular de la governabilitat del país." Més concretament, Montellà que s'ha referit a Del Rei com "el mocador" de la reforma laboral, ha explicat que el pròxim Govern central hauria d'aprofundir i actualitzar la mesura impulsada pel PP per "reduir la judicialització".

D'altra banda, ha assegurat que Espanya va "pel bon camí" però ha de deixar d'estar en funcions i seguir amb la senda reformista d'una reforma laboral que al seu parer, ha propiciat la recuperació de l'economia espanyola. I davant de la imminent campanya per a les eleccions del 26J, Foment ha realitzat una crida a "la sensatesa" dels governants en favor de la reforma laboral, sense la qual, "l'economia espanyola no hagués donat aquest canvi." 

L'experiència i després la joventut

En la mateixa línia que Del Rei i Montellà, el president executiu de ManPowerGroup, Raúl Grijalba ha remarcat la necessitat d'aplicar reformes complementàries ja que ni la reforma laboral ni el creixement del PIB "no estan ajudant la incorporació dels joves" al mercat laboral. D'un costat a l'altre, 800.000 joves que ni estudien ni treballen i 600.000 de sobrequalificats que mostren el desajust entre l'oferta del talent i la demanda de treball. 

Davant d'aquest panorama poc esperançador on, segons Grijalba, l'experiència i el coneixement estan sent premiats per sobre de la joventut, la seva solució passa per un pacte per a l'ocupabilitat que garanteixi als joves la recuperació del més de milió i mig de llocs de treball que s'han perdut al llarg d'aquests 8 anys de crisi. I és que amb les dades en mà, un atur juvenil superior al 45% és encara molt preocupant.