La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha assegurat que “toca repensar la innovació per sobreviure al segle XXI; el teixit empresarial català ha d’abraçar la innovació disruptiva per tenir una posició de lideratge en la indústria 4.0”. Així ho ha explicat durant la inauguració de la primera edició de l’Exponential Day. L’acte ha reunit més de 400 empreses aquest dimecres al matí al World Trade Center de Barcelona "per aprendre la metodologia per anar un pas més enllà de la innovació tradicional i començar a créixer de forma exponencial".

Aquest acte s’emmarca en la iniciativa Catalonia Exponential d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa depenent del Departament d’Empresa i Coneixement- i es fa en el marc de la primera trobada d’aquesta iniciativa a Catalunya, que ja s’aplica a les oficines d’ACCIÓ a Silicon Valley i Seül. La iniciativa té per objectiu transformar l’ecosistema empresarial català perquè se situï en una posició de lideratge durant la quarta revolució industrial.

La consellera Chacón ha destacat que “avui el cicle de vida de les empreses pot arribar a mesurar-se en mesos en lloc d’anys, i per això cal accelerar la transformació de les empreses en organitzacions exponencials”. En aquest context, la consellera ha recordat que “la innovació és l'única manera de crear valor i diferenciar-se per construir un país competitiu amb moltes oportunitats per avui i per demà”. Segons la titular d’Empresa i Coneixement “des del departament focalitzarem els nostres esforços a donar suport a les empreses i a la societat de manera col·lectiva perquè puguin competir en aquest entorn de plataformes digitals’”.

Més de 400 empreses

La primera edició de l’Exponential Day ha reunit més de 400 empreses i ha comptat amb la participació de Salim Ismail, membre fundador de la Singularity University de Silicon Valley i actual president d’OpenExO, una plataforma d’acceleració de la transformació de les empreses. Ismail ha explicat les principals tendències tecnològiques vinculades a la quarta revolució industrial. Per la seva banda, el vicepresident d’OpenExO, Francisco Palao, també ha impartit una ponència sobre l’aplicació pràctica d’aquesta metodologia de transformació, en la qual ha participat HP per explicar la seva experiència.

Durant la jornada també hi ha hagut una taula rodona entre directives de les empreses Social Car, Vilynx, Innomads-Forcadell i Girbau, així com un workshop pràctic per a empreses i professionals que estiguin començant a treballar projectes d’innovació disruptiva.

Catalonia Exponential

La iniciativa Catalonia Exponential d’ACCIÓ va arrencar el mes de gener amb la intenció d’aplicar la innovació de Silicon Valley a les empreses catalanes. D’aquesta manera, l’oficina d’ACCIÓ a Silicon Valley actua com un hub que trasllada a Catalunya les tendències i canvis tecnològics que s’estan produint en aquesta regió dels Estats Units per accelerar els processos de transformació de startups, pimes i grans empreses catalanes. Des del mes de març, el Catalonia Exponential també s’ha posat en marxa a l’oficina d’ACCIÓ a Seül.

Segons expliquen des del Departament, aquesta iniciativa contempla una sèrie d’itineraris d’innovació disruptiva i transformació que engloben diferents accions com ara que empreses i entitats catalanes amb un alt potencial de creixement puguin sol·licitar diagnosis sobre el seu grau d’exponencialitat, workshops d’innovació disruptiva, l’elaboració d’informes personalitzats per conèixer tendències, tecnologies exponencials, noves startups i nous models de negoci per detectar riscos i oportunitats que poden afectar al seu sector i model de negoci actual. Alhora contempla també l’organització d’estades curtes d’empreses i clústers catalans en els ecosistemes més innovadors del món orientats a la validació sobre el terreny de les seves línies d’innovació disruptiva i a trobar noves oportunitats de cooperació en innovació i tecnologia en l’àmbit internacional.