L'Índex de Preus de Consum (IPC) ha tancat l'exercici 2019 a Catalunya amb una taxa interanual del 0,9%, després que els preus augmentessin una dècima al desembre per l'oci i la cultura, segons dades publicades aquest dimecres pel Institut Nacional d'Estadística (INE).

En el conjunt d'Espanya, l'IPC va baixar un 0,1% al desembre en relació a el mes anterior i va elevar quatre dècimes la seva taxa interanual, fins al 0,8%, el seu valor més alt des de maig, per la pujada dels preus de els carburants i, en menor mesura, a la dels preus de l'transport aeri.

La inflació a Catalunya ha experimentat al desembre un valor similar al d'altres comunitats, com Castella-la Manxa, la Comunitat de Madrid i Cantàbria, totes elles amb una taxa interanual del 0,9%, mentre que encapçala el rànquing Navarra amb un 1,3%, i en l'extrem oposat se situa Ceuta, amb un 0,3%.

Els preus que més van pujar al desembre a Catalunya van ser els de l'oci i la cultura, un 2,6%, seguits a gran distància pels del transport, que han repuntat un 0,7%.

La resta de categories experimenten la gran majoria una evolució negativa de la inflació, amb caigudes de l'1% en l'habitatge, del 0,8% en el vestit i el calçat com a conseqüència de l'inici de les rebaixes, i del 0,5% en les begudes alcohòliques i el tabac.

Per províncies

Per províncies, Lleida és la que presenta una taxa interanual més alta, de l'1,2%, mentre que Barcelona i Girona comparteixen el valor del conjunt de Catalunya (0,9%) i Tarragona va tancar 2019 amb un 0,5%.

Al mes de desembre, els preus es van mantenir a Girona, van caure dues dècimes a Lleida ia Tarragona i Barcelona els preus es van encarir una dècima.