Amb l'arribada de la pandèmia va quedar més que clar que el model industrial havia de canviar i evolucionar cap al següent nivell i així ho han constat aquest dijous el president de Pimec, Antoni Cañete, el president de Gestamp, Francisco Riberas, i el delegat especial de l'Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Pere Navarro, a la reunió anual del Cercle d'Economia. En aquesta línia, tots tres han coincidit que aquest canvi industrial ha de propiciar que Europa, i, per tant, l'Estat i Catalunya, siguin industrialment independents, és a dir recuperar tota la indústria que en les últimes dècades va marxar d'Europa per la disminució de costos. 

En la seva intervenció, Riberas, ha assegurat que arribar a aquesta autonomia industrial passa per una doble revolució, la del model energètic i per establir un sector industrial que faciliti no dependre de tercers països. En aquesta línia, però, ha advertit que el debat no està entre "indústria sí o indústria no" i ha afegit que l'objectiu de l'Estat no ha de competir per costos, sinó amb una indústria que generi molt valor afegit, amb un gran sistema formatiu i en la innovació.

Pere Navarro, per la seva part, ha advertit que aquest canvi en el model industrial cap a la 4.0 suposa un "moment d'incertesa" perquè generarà grans canvis i ha posat com a exemple que els treballadors poden témer la pèrdua dels seus llocs de treball, però ha cridat a tenir una "visió optimista" perquè davant les ocupacions que es perdran, es crearan altres tipus de llocs de treball. Alhora, ha marcat uns objectius molt clars per a la indústria espanyola, que són "fabricar més, millor i més a prop" i generar ocupacions "de qualitat i de llarg recorregut".

Antoni Cañete, durant la seva intervenció ha expressat la seva preocupació per la pèrdua del pes de la indústria en el PIB català en les dues últimes dècades i ha demanat una política activa per a recuperar-la i que torni a ser el 25%. En aquesta línia, ha recordat que fa 20 anys la indústria representava el 27% del PIB, i ha lamentat que en aquest temps ha passat a representar només el 18,5%, advertint que "podríem dir que hem perdut 13.000 empreses, o hem perdut 250.000 ocupacions".

El president de Pimec ha recordat també que a Catalunya els agents socials estan treballant amb el Govern per aprovar un nou Pacte Nacional per a la Indústria (PNI), que pot tenir molt bon contingut i que és condició necessària, però no suficient, ja que per a ell no sols són necessaris els conceptes, sinó "la política activa". "Tenim palanques extraordinàries, els fons Next Generation EU, que són una gran oportunitat. Les pimes, a diferència de les grans empreses, necessiten l'assessorament per a dur-lo a terme, necessiten preconvocatòries i alguns conceptes", ha afegit. Cañete.

Sobre la situació de les pimes, Cañete ha recordat que hi ha 50.000 empreses en risc davant l'obligació de retornar els préstecs ICO i ha criticat les etiquetes d'insolvència i vigilància per part de les entitats financeres: "Hem de demanar que es continuï donant aquesta classificació que ens pugui permetre compassar la situació que estem vivint".