La tecnologia d'impressió 3D revolucionarà el mercat laboral si és que no l'està revolucionant ja. Les expectatives passen per la creació de nous llocs de treball durant els pròxims deu anys i un impacte que afectarà 420 perfils professionals, segons queda reflectit en l'informe 'Impacte i potencial de la impressió 3D en l'ocupació" elaborat per Barcelona Activa i presentat en la primera edició de la trobada internacional In(3D)ustry a Fira de Barcelona. 

La impressió 3D suma i creix a tot el món, transforma la indústria i, per tant la resta de sectors econòmics i el mercat laboral. Es tracta d'una realitat tecnològica que ve de la mà de la innovació i impulsa la competitivitat de les empreses mitjançant la reducció de temps i costos. De moment, la seva activitat es centra en l'educació, la divulgació i la creació de tecnologia així com el desenvolupament de màquines i materials però promet més. Molt més. De cara als propers anys, es preveu que la fabricació digital transformi els perfils professionals existents fins al punt de crear-ne d'altres que difícilment som capaços d'imaginar. 

En el cas de Catalunya, la impressió 3D està generant un fort impacte als sectors vinculats a la salut, biomedicina, automoció, indústria metalomecànica i indústria químiques. Més i més oportunitats directes. 

Catalunya com a referent mundial

Catalunya que lidera el rànquing europeu de Big Data i no para de créixer en innovació, comença a consolidar-se també com a referent mundial en impressió 3D. Compta amb prop de deu empreses que a més de fer d'ambaixadores, dissenyen i construeixen maquinària de fabricació additiva capaç d'optimitzar materials d'alta complexitat. Entre elles, destaca Avinent, amb seu a Santpedor i líder en pròtesis dentals i odontologia digital o HP amb centre a Sant Cugat. 

Per la seva part, l'Ajuntament de Barcelona amb l'objectiu de potenciar aquest tipus de tecnologia ha habilitat la Xarxa d'Ateneus de Fabricació com a espais públics i oberts a tot el món, des d'on es pot aprendre i experimentar amb màquines de fabricació digital. D'aquesta forma, "els ciutadans poden involucrar-se en projectes amb retorn social que tinguin un impacte en el seu entorn i que promoguin un canvi de model econòmic més obert, col·laboratiu i democràtic" han explicat des de Barcelona Activa que a més, ja té obert des de fa un any un Parc Tecnològic de Promoció Industrial amb espais de fabricació i exposició de la tecnologia d'impressions 3D desenvolupada a Barcelona.