La caiguda del petroli, dels grans valors i dels bancs, tots provocats pel coronavirus, arrosseguen l'Ibex. La borsa espanyola ha baixat aquest dimarts el 2,88% i s'ha apropat al nivell de 6.600 punts, afectada pel retrocés dels mercats internacionals davant de la brusca caiguda dels preus del petroli. L'índex de referència del parquet nacional, l'Ibex 35, ha baixat 196,6 punts, la seva caiguda més important en gairebé una setmana, fins als 6.634,9 punts. En el que portem d'any acumula unes pèrdues del 30,52%.

A més de l'abaratiment del petroli, que indica fins on pot arribar a caure l'economia a curt termini, i d'alguns resultats empresarials, la borsa nacional també ha estat afectada pel retrocés dels grans valors i els bancs, l'índex sectorial dels quals ha baixat gairebé el 5% en aquesta sessió.

Caiguda del petroli

El petroli West Texas Intermediate (WTI), de referència per als Estats Units, va caure ahir en terreny negatiu per primera vegada en la història, fins al punt que els productors van arribar a regalar-lo i fins i tot a pagar per vendre els barrils de petroli. El motiu? La falta de demanda de petroli per la crisi del coronavirus ha provocat que falti lloc per guardar els barrils de cru que s'estan produint per al mes de maig. La situació ha arribat a aquest punt perquè és més car parar la producció de petroli que no regalar-lo.

Encara que ahir al final del dia finalment el WTI va tornar a remuntar els preus, mai no s'havien vist aquests mínims històrics. Una baixada que comença a encomanar també al petroli Brent, el de referència a Europa, tot i que encara no ha arribat als mínims del WTI. Tot i així, els experts asseguren que els consumidors notarem una baixada del preu del petroli a les gasolineres, una cosa que no es recuperarà fins que remunti la demanda.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat