Les grans fortunes amb hòldings de referència a Espanya acumulaven un patrimoni que fregava els 90.000 milions d'euros, segons les dades de la llista Forbes a tancament de l'any 2021. Encara que aquests diners no es gestionen íntegrament a través de hòldings, de 'family offices' o d'un altre tipus de societats, les persones més riques d'Espanya sí que articulen una part molt important de les seves inversions a través d'aquests vehicles.

Pontegadea, el braç inversor d'Amancio Ortega, és el vehicle més destacat amb molta diferència, seguit a distància per d'altres hòldings de referència com Rijn Capital (Rafael del Pino), Rosp Corunna (Sandra Ortega), Nortia (Manuel Lao) o Inmo Alameda (Juan Roig). A més, apareixen altres societats com Omega Capital (Alicia Koplowitz), Orilla AM (Francisco Riberas), Torreal (família Abelló), Grupo Landon (família Gallardo) o Exea (família Puig).

En concret, el Grupo Pontegadea és el braç inversor de l'home més ric d'Espanya, Amancio Ortega. El 2021 el hòlding va tenir un benefici net de 1.606 milions d'euros engreixats pels dividends rebuts d'Inditex, de la resta de societats participades i els ingressos generats per la cartera immobiliària del grup. A més d'una cartera immobiliària valorada en 15.264 milions a tancament de 2021, l'empresa recentment ha invertit recentment al sector elèctric a través de Redeia i Ren, i ha reforçat la seva aposta per les renovables, amb la compra del 5% d'Enagás Renovable i el 49% del parc Eòlic Delta de Repsol.

També té una participació del 5% en Enagás. Darrere d'aquestes inversions hi ha Roberto Cibeira, CEO del Grup Pontegadea. Ribeira es va incorporar l'any 2003 a Pontegadea procedent d'Arthur Andersen i és una persona de la màxima confiança d'Amancio Ortega.

Per la seva part, Rijn Capital és la societat de Rafael del Pino Calvo-Sotelo (controla el 99,87% del capital) amb seu als Països Baixos i en la qual aglutina gairebé tota la seva participació en Ferrovial, superior al 20%. Més enllà de Ferrovial, la firma inverteix al sector de la construcció, en actius com Hedge Funds, capital privat o Real Estate a través de tercers. També participa en acords de capital privats de forma directa, es dedica al desenvolupament de negocis i recentment ha redoblat la seva aposta per les energies en energies renovables. Del Pino és el director de Rijn Capital, però l'encarregat de dirigir les inversions és Maarten Weiss, que es va incorporar al grup com CIO el gener de 2020 després d'haver format part anteriorment d'Anthos AM, IMC AM o Delta Lloyds AM.

Rosp Corunna és el hòlding de Sandra Ortega, que va presentar a mitjans del mes de juliol els seus resultats de 2021, amb un retorn a beneficis i uns actius per sobre de 6.000 milions d'euros. A més de la seva participació del 5% a Inditex, controla un 5% de Pharma Mar i té diferents inversions financeres i immobiliàries. L'empresària també té predilecció per les empreses d'origen gallec. Recentment, s'ha sabut que Ros Corunna va desembarcar a Sementares amb una participació del 50%, una empresa gallega dedicada a la conservació, selecció, clonació i multiplicació de plantes i llavors. També ha desembarcat en Libera Bio, una biotech gallega que té per objectiu la lluita contra el càncer.

En tot cas, el gruix dels ingressos de Ros Corunna, més enllà d'Inditex, procedeixen del sector immobiliari, que l'any passat va aportar 31 milions d'euros en arrendaments. La persona que dirigeix Rosp Corunna és José Antonio Fresnedo, que va rellevar José Leyte el 2020 després del seu enfrontament amb Sandra Ortega i més de 20 anys al capdavant del family office.

Nortia Capital és el hòlding d'inversions de l'empresari Manuel Lao. Té un clar compromís amb l'emprenedoria i amb un desenvolupament econòmic sostenible i amb impacte en la societat. Compta amb inversions en energies renovables, residències per a la tercera edat, hotels, infraestructures, agricultura o immobiliari. A més, té inversions directes en Merlin Properties (8,17%) i Sacyr (3,05%). Recentment, va anunciar la seva inversió juntament amb Iberdrola Seaya i el fons Next Tech el fons Seaya Andrómeda Sustainable Tech per invertir en companyies que aportin solucions tecnològiques avançades en economia circular, nous materials, eficiència energètica i agritech. A més, està en converses avançades amb Arcà per a l'adquisició d'un paquet minoritari en la companyia.

La consellera delegada de Nortia i mà dreta de Manuel Lao en el hòlding és Ana Forner, que ha exercit llocs|parades executius en els seus més de 30 anys d'experiència al sector financer. Ana Forner és l'única dona al capdavant de la gestió professional entre aquests hòldings, una mostra més del clar compromís adquirit per Nortia i Manuel Lao amb l'ESG i, més concretament, amb la diversitat.

Inmo Alameda és la societat capçalera de Mercadona i sota la qual s'organitzen les activitats inversores de Juan Roig. A més de la cadena de supermercats, altres de les seves inversions són Forns Valencians, una panificadora de Puçol. També inverteix en la immobiliària Licampa, que es troba sota la societat Finop. A més, el 2019 va incloure en el seu perímetre Angels Capital, la societat inversora en petites empreses tecnològiques; i Llançadora, l'acceleradora de start ups, les dues societats que juntament amb l'escola de negocis EDEM impulsen La Marina de Empresas, el hub impulsat per Juan Roig que pretén recolzar als emprenedors i les start ups a València. Des de 2018 el director d'Inmo Alameda és José Manuel Benito, que va substituir Jaime Esteban.

Omega Capital és el grup patrimonial d'Alicia Koplowitz. L'oficina privada d'inversions va ser fundada el 1988 i entre la seva estratègia destaca la inversió en immobiliari, capital risc i presa de participacions estratègiques en empreses. A més, té una gestora de fons, Omega Gestió d'Actius, amb més de 1.000 milions en actius sota gestió. Una de les seves últimes inversions ha estat l'entrada al sector dels e-sports, amb l'entrada en l'accionariat de Team Heretics com a copropietari. La persona que porta els comandaments del grup patrimonial és Gabriel Fernández de Bobadilla, conseller delegat d'Omega Capital, nomenat el febrer de 2020 substituint Óscar Fanjul.

Halekulani era l'antiga societat patrimonial de Francisco Riberas, però l'any passat es va transformar en Orilla AM. A través d'ella, controla la seva participació en Acek Desarrollo i Gestió Industrial, que controla a prop del 74% de Gestamp. A més, inverteix en empreses agroalimentàries, arts gràfiques o béns immobles. Una de les seves inversions més sonades va ser la participació propera al 2% que controla a Wallbox, dedicada a la fabricació de carregadors ultraràpids per a cotxes elèctrics que cotitza a la borsa de Nova York. El director general de Orilla AM és Francisco López Peña, que anteriorment va ser conseller delegat de Gestamp.

Torreal és el Family Office la família Abelló. Va ser fundada l'any 1990 i fins a l'any 2005 va invertir fonamentalment en Espanya. A partir d'aquell any es va internacionalitzar i actualment la major part de la seva cartera està fora del país. Inverteix fonamentalment en equity, tant públic com privat, i, ocasionalment, en crèdit. Entre les seves principals posicions hi ha Food Delivery Brands, Talgo, Aernnova, Heilbron, Linneo health, Gofit o Germaine de Capuccini, entre d'altres. El director general i director d'Inversions Estratègiques de Torreal és Alfredo Tennenbaum Casado, que es va incorporar a l'empresa el 2005. Anteriorment, va estar en diferents llocs al sector de la banca d'inversió en empreses com Lehman Brothers, ABN Amro o Commerzbank.

El Grupo Landon és el 'family office' de la família Gallardo, que es va consolidar el 2001 amb la incorporació d'executius professionals. Compta amb inversions immobiliàries directes i indirectes, amb una cartera diversificada amb inversions en residencial, oficines, retail o hotels, entre d'altres. A més, gestiona actius financers i realitza inversions en capital privat. Manuel Estrelles és el director general d'aquest grup corporatiu, després d'haver estat sènior executive de Procter & Gamble durant més de 25 anys. Forma part del consell d'administració de companyies, com Sercotel Hotel Group, de la qual Grup Landon controla el 100% del capital.

Finalment, la família Puig va dur a terme a finals de 2020 una reorganització de la seva estructura, en la qual la Corporació Exea, el hòlding familiar que agrupa empreses alienes al negoci de perfum i de la moda, ha tingut un protagonisme especial. Exea va aportar a Puig el 50% d'Isdin i les seves participacions majoritàries en la francesa Uriage o la grega Apivita, creant una divisió dermatològica dins del grup. A més, compta amb una participació majoritària en Flamagás, dedicada a la papereria, electrònica i encenedors i propietària dels encenedors Clipper o els llapis Alpine. També compta amb importants inversions financeres i al sector immobiliari. Exea està dirigida des de fa gairebé 25 anys per Miguel Andrés Sterba, especialista en serveis financers per a family office i un dels homes de més confiança dels Puig.