El coronavirus ha impactat en el sector bancari, quelcom que ha quedat evidenciat aquesta setmana en les presentacions de resultats del primer trimestre dels principals bancs espanyols. El Banc Sabadell no ha estat una excepció, i així ho ha explicat el seu conseller delegat, Jaume Guardiola, a través d'una roda de premsa telemàtica en què ha assegurat que "els comptes han notat l'impacte de la pandèmia". Amb tot, l'entitat assevera que "es mantenen en una bona posició" i que "caldrà veure com evoluciona la situació i la reactivació de l'economia". 

Amb tot, el conseller delegat del banc ha estat molt taxatiu amb les crítiques que sovint rep el sector bancari, i ha reivindicat la necessitat de "valorar més la feina de la banca, que fa anys que arrossega molts estigmes". Tot ha començat amb la pregunta d'un periodista sobre els crèdits ICO i les crítiques que diversos sectors i patronals han deixat anar sobre la tardança de la gestió d'aquests crèdits.

En la mateixa línia que ha reivindicat el conseller delegat de CaixaBank aquest matí, que "la banca no fa negoci amb els crèdits ICO", Guardiola ha asseverat que la gestió dels crèdits s'està fent bé i, respecte les crítiques de tardança, assegura que "60.000 operacions és la feina de 6 mesos feta en 15 dies. Hem fet un procés correcte, hem tingut molta gent treballant fora d'horari. Em sembla injust el tracte que sovint rep la banca i més en aquest moment". 

En aquest sentit, Guardiola ha assegurat que "al final els plaços seran tots raonables, la gent tindrà els seus crèdits ICO quan toca, és un procés que s'ha de fer amb garanties i crec que s'està fent molt bé". A mode de reivindicació pel sector, el conseller delegat del banc considera que "la banca es mereix una mica de reconeixement i menys patacades. Hi ha una falta de respecte a tots aquests professionals que ho han donat tot aquests dies".

El número dos de Banc Sabadell ha explicat que és "molt fàcil" 'pegar-li' als banquers quan es critica la lentitud de la concessió de finançament a empreses a través de l'ICO, però ha subratllat que aquest atac al final afecta més als empleats que són els que estan tramitant totes les operacions. En aquest sentit, ha reconegut que quan es va dibuixar l'esquema de les garanties públiques es van tenir dubtes sobre la capacitat, però creu que "francament està anant bé".

"És normal que la gent estigui nerviosa perquè ha de fer front als seus pagaments. Però crec que en aquest món d'exageracions en què vivim hi ha una falta de respecte als professionals de la banca que em fa molt mal i m'indigna", ha afegit.

Més flexibilitat 

Sobre la crisi del coronavirus i la desescalada, Guardiola ha explicat que "la recuperació serà molt desigual per sectors, hi haurà comerços que es podran recuperar molt ràpid, com ara els essencials, i d'altres que trigaran molt més". Preguntat per quines mesures considera que caldria implementar, Guardiola ha explicat que "cal més flexibilitat i que els ERTO es puguin adaptar a cada sector i a cada situació. Serà una recuperació llarga però per llarga em refereixo a un any". 

"Admetem que ens ha agafat per sorpresa la situació de la pandèmia, i segurament no hauria hagut de ser així perquè ja vèiem què passava als altres països. Però ha estat així i en aquest context considero que cal flexibilitat". És "bàsic" perquè la reactivació de la vida econòmica serà molt diferent en cada sector.