La 34 edició de la Reunió del Cercle d'Economia a Sitges ha començat amb un debat marcat per la política monetària i financera a la Unió Europea, els riscos de l'Eurozona i la crisi italiana. Una xerrada per part del president de CaixaBank, Jordi Gual, i el professor d'Economia i Finances de l'IESE, Xavier Vives, en què el procés català i la crisi política espanyola no hi han tingut cabuda. 

La crisi política italiana, el gran debat

Segons Gual, la Unió Europea és una unió monetària incompleta, amb grans riscos marcats per "l'auge del populisme". En aquest sentit, la crisi política italiana "hauria de ser un toc d'atenció pels polítics europeus perquè abordin de manera contundent la finalització de l'edifici incomplet que avui és la Unió Econòmica i Monetària". 

Gual ha opinat que tot i les turbulències que la crisi italiana està creant als mercats financers, la UE no ha de fer "una política de fars curts", sinó aprofitar la situació per "posar sobre la taula" no només la unió bancària i la unió fiscal, sinó reptes com la defensa i les fronteres comunes i altres desafiaments que la UE afronta "en la seva relació amb el món".

No obstant això, Gual ha opinat que la reacció dels mercats financers davant la crisi italiana posa de manifest que "no hi haurà avenços a la unió econòmica i monetària", sinó que el BCE garantirà "l'estabilitat" i sortirà en suport de l'euro.

Espanya "cada cop s'assembla més a Itàlia"

Per la seva banda, Xavier Vives ha estat contundent: "Itàlia ha perdut una oportunitat d'or per fer reformes i millorar la productivitat, que és un dels seus grans problemes", ha assegurat. "El seu mal govern i la corrupció es el que els ha portat fins aquí", alhora que ha assegurat que Espanya "cada cop s'assembla més a Itàlia en molts aspectes". 

Per últim, preguntats sobre els moviments de l'Ibex pel que fa al procés català i a la crisi política que està vivint ara Espanya, Vives només ha comentat que "els mercats són molt curt-placistes, posen el focus en un tema i sobreactuen".