El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha reunit aquest divendres els actors econòmics catalans per començar a treballar en un Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025, amb l'objectiu de rellançar, transformar i modernitzar la indústria catalana en els pròxims anys. Tant és així que el conseller ha assegurat en una compareixença davant dels mitjans que l'objectiu del Govern amb aquest pla és que la indústria catalana arribi al 25% del PIB els pròxims anys (actualment és del 19%).

El Pacte, segons el calendari marcat per la Conselleria es firmarà el pròxim mes de gener, però els actors implicats ja han acordat posar en marxa tres actuacions de manera immediata. La primera actuació serà l'obertura de l'Oficina per a la Transformació de la Indústria de la Mobilitat i l'Automoció, que actuarà com a finestreta única amb el sector i es coordinarà amb altres entitats públiques i donarà assistència tècnica i estratègica al sector davant del procés de canvi que està vivint el sector.

 

La segona actuació immediata serà l'elaboració d'un codi de bones pràctiques per millorar els processos de reindustrialització, que servirà per acompanyar les empreses amb dificultats i per trobar alternatives industrials quan una empresa hagi de tancar i minimitzar l'impacte del tancament, com per exemple ja s'està fent amb els casos de Nissan i Bosch.

Per últim, el conseller Torrent també ha anunciat la capitalització d'un fons per a inversions industrials estratègiques, encara sense pressupost, que anirà destinat a acompanyar els processos de reindustrialització i per atreure noves inversions a Catalunya. 

Objectius del pacte

La posada en marxa d'aquest nou Pacte Nacional per la Indústria té per objectiu transformar el sector i fer-lo arribar al següent nivell i encarar-lo millor a l'època postcovid. En aquest sentit, el Govern vol que la indústria sigui un eix fonamental per transformar el model productiu català, ja que crea llocs de treball de qualitat i arrelament al territori, a més de benestar i prosperitat.

Alhora, amb aquest pacte es busca que la indústria catalana sigui més competitiva i innovadora, incorpori la digitalització i estigui encarada als reptes de la societat actual, com per exemple el canvi climàtic. Això es tradueix en la cerca d’una indústria circular i verda. En definitiva, segons ha assegurat el conseller Torrent, el pacte serà l'eina bàsica per tal de coordinar totes aquestes iniciatives, que s'acabaren transformant en polítiques i accions palpables.

El temps d'execució d'aquest pacte és molt breu, només tres anys, quan normalment les inversions industrials es miren més a llarg termini. Però davant d'això, el conseller ha assegurat que el que es busca és executar accions concretes i que el pacte no quedi en "mera literatura" o en una  declaració d'intencions.

Alhora, aquestes accions concretes, es buscarà que tinguin influència de cara al mig i llarg termini i que tinguin capacitat tractora de més inversions i projectes i palanques de canvi vinculades als recursos reals del país. Per últim el conseller també ha assegurat que s'elaboraran els processos necessaris perquè aquest nou pacte es pugui fiscalitzar adequadament. 

El secretario general de UGT de Catalunya, Camil Ros, y el presidente de la Unió Patronal Metalúrgica, Jaume Roura en la reunión del pacto nacional por la industria - ACN

Imatge de la primera reunió del Pacte Nacional per la Indústria - ACN

Cinc àmbits d'actuació

Per tal de capitalitzar tots aquests objectius, el Departament i els agents econòmics i socials han decidit estructurar cinc àmbits d'actuació, que es traduiran en cinc grups de treball que es començaran a reunir el pròxim mes d'octubre. 

Aquests grups de treball aniran dirigits a la sostenibilitat, energia i economia circular, per tal de mirar cap a una indústria més verda i que consumeixi menys. El segon grup de treball estarà dedicat a la digitalització, indústria 4.0, innovació i internacionalització de la indústria catalana.

El tercer estarà orientat al capital humà, l'ocupació industrial i la formació, per mirar de millorar la captació de talent al sector que doni resposta a les necessitats de les empreses. El quart estarà dedicat a les infraestructures i el sòl industrial per tal que Catalunya disposi de millors equipaments i que permeti augmentar la productivitat del país. 

Per últim, el cinquè grup de treball es fixarà en el finançament i la dimensió empresarial per tal d'incrementar la dimensió de les pimes i fer que així puguin competir en el mercat global i posar a disposició del sector les millors eines per capitalitzar recursos i seguir creixent.