La pandèmia i les restriccions per frenar la Covid estan colpejant fortament les empreses catalanes. La facturació de les empreses catalanes hauria caigut en un 35,2% de mitjana i hi hauria un 25% més d'atur que ara fa un any, segons el VI Informe de la situació econòmica i laboral de la pime catalana, presentat avui per la Patronal de la micro, petita i mitjana empresa de Catalunya (Fepime).

Les restriccions per frenar els contagis han afectat diversos indicadors econòmics, com és el consum, l'atur o la producció i activitat de les empreses. Tot i aquestes dades negatives, la Fepime ha destacat la transformació digital que s'està produint a moltes empreses, eina important per a la seva subsistència.

Dades econòmiques crítiques

Vuit de cada deu empreses catalanes han vist afectada la seva facturació durant el tercer trimestre. De fet, la facturació de les empreses catalanes s'ha reduït de mitjana en un 35,2% respecte de l'any anterior a causa de la Covid, i només el 42% d'aquestes empreses confia a recuperar el nivell de facturació en el termini d'un any.

El mes d'octubre va acabar amb 484.559 persones aturades, que suposaria una taxa d'atur un 25% més alta que al mateix mes de 2019. Aquestes dades no inclourien aquelles persones afectades per ERTO, ja que no es comptabilitzen com a ocupades.

La Fepime ha posat de manifest la importància de les pimes a l'hora de generar ocupació, atès que un 67,8% de les afiliacions durant el tercer trimestre d'aquest any s'hi han produït en petites i mitjanes empreses. També s'ha destacat l'estabilitat dels sectors de la indústria i la construcció respecte de la dels serveis i el comerç.

Pel que fa als canvis de domicili social a altres comunitats autònomes, Catalunya presenta un saldo negatiu segons les dades obtingudes fins al tercer trimestre, atès que 583 haurien marxat de Catalunya, mentre que 300 s'hi haurien instal·lat.

Digitalització per sectors

El 35,3% de les empreses catalanes han accelerat la seva transformació digital en plena pandèmia, segons l'estudi. La Fepime ha destacat l'esforç que estan fent moltes empreses per digitalitzar-se, fet que consideren clau per a subsistir.

Tot i això, existiria una bretxa digital entre les petites i grans empreses, atès que aquestes últimes estarien utilitzant més eines digitals que aquelles empreses més petites.

La transformació digital esmentada vindria donada en un 92% per la introducció del teletreball. Tot i això, el 60% de les empreses que ha iniciat un procés de transformació preveuen que destinaran més recursos a la compra de serveis informàtics en els següents sis mesos.