El govern de la Generalitat no ha entomat gens bé la decisió de Nissan de tancar les plantes catalanes, i es resisteix a acceptar-la. L'automobilística ha explicat aquest matí que el tancament es farà efectiu el desembre d'aquest any, de manera que encara queden sis mesos de Nissan. A mode de resposta, el president Quim Torra ha asseverat que "no donem la decisió de Nissan per definitiva" i confia en revertir la decisió durant aquests sis mesos. En aquest sentit, ha apel·lat a la unitat de les administracions per fer front a la situació. "Nosaltres serem al peu del canó i comptem que també hi serà el govern de l'estat". 

"El Govern farà tot el que estigui al nostre abast per evitar aquest tancament", ha assegurat durant una roda de premsa telemàtica juntament amb el vicepresident Pere Aragonès, la consellera d'Empresa Àngels Chacón i el conseller de Treball Chakir El Homrani. "El Govern ha estat treballant de valent per evitar que això es produís", i Torra considera que no se'ls pot replicar res: "crec que hem estat al lloc correcte, sempre al costat dels treballadors, com a govern de Catalunya i amb les competències que tenim ho hem fet bé". 

I què es pot fer des de Catalunya per mirar d'evitar el tancament? Segons Aragonès, "cal trobar sortides i ho farem amb la creació d'una oficina tècnica", que, segons ha explicat el vicepresident, comptarà amb persones del sector, agents socials i administracions. "Es tracta de fer un pas més en la direcció que Nissan canvïi aquesta decisió, i també cal posar sobre la taula nous projectes clau". Alhora, pel que fa als recursos, Aragonès ha asseverat que "anirem a buscar recursos on faci falta, l'anunci d'ahir de la Comissió Europea ens ofereix un camp esperançador".

Una decisió "injusta i injustificada"

La consellera Chacón ha estat contundent amb Nissan i ha criticat la "política erràtica" de l'empresa. Alhora, ha defensat que si la companyia ha decidit tancar les plantes de Catalunya "no ha estat per falta de suport públic". A més, des del Govern asseguren que es tracta d'una decisió "injusta i injustificada", i continuen mantenint que "la planta barcelonina és perfectament viable".

Alhora, tant Chacón com El Homrani han asseverat que "ara estem veient quins són els costos que els punts de decisió no estiguin al país", i, segons la consellera, "el que ens genera malestar és el menyspreu als treballadors i a tot l'ecosistema vinculat a la indústria de l'automoció".

En paraules d'El Homrani, "són gairebé 100 anys d'història parlant de la viabilitat d'aquesta planta i la inexistència de raons per un tancament com el que planteja l'empresa". 

Nissan "haurà d'assumir els costos"

"Nissan no pot prendre aquesta decisió de tan alt impacte econòmic i social i pretendre no assumir els costos", ha etzibat el conseller de Treball, recordant que el tancament "afecta no només els 3.000 treballadors directes sinó tots els subcontractats, i això són unes 25.000 famílies". 

En aquest sentit, "defensarem que Nissan compleixi amb totes les obligacions amb el país i amb la societat; una societat que l'ha acompanyat en totes les decisions i problemes". 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat