Calen "mesures eficaces i efectives". Davant l'augment generalitzat de preus, la Generalitat i Pimec han plantejat diferents estratègies per reduir l'efecte de l'encariment de l'energia a les empreses catalanes. Destaca la petició de limitar de nou el preu màxim de la llum a 180 euros el megawatt hora (MWh), un topall que va ser derogat per una resolució de la CNMC el 6 de juliol del 2021. És per això que ambdues institucions han exigit la derogació immediata del Reial decret del passat 2021 que fixa el preu màxim del megawatt en 3.000 euros i el mínim en -500 euros. Així ho han demanat tant el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, i el president de Pimec, Antoni Cañete, en una reunió aquest dilluns amb representants de pimes de diferents sectors a la seu d'ACCIÓ per analitzar les afectacions de l'encariment de l'energia a les empreses catalanes.

Entre les propostes que el Govern i la patronal han posat sobre la taula hi ha la rebaixa transitòria d'impostos de la llum, aigua i gas, així com ajudes directes als sectors més afectats mitjançant préstecs ICO o dels fons de solvència. També la de canviar el sistema marginalista de fixació de preus de l'energia al mercat majorista pel qual el preu de tota l'energia ve marcat per la més cara (l'anomenat pool), la limitació del preu del gas o el seu desacoblament del mercat elèctric i aprofitar el mecanisme RED per a les empreses electrointensives, les més afectades per la pujada del preu de l'electricitat. Sigui com sigui, "cal actuar immediatament", ha reconegut Torrent. "Demanem un Procicat socioeconòmic, la situació és dramàtica", ha afegit Cañete.

 

Les empreses catalanes, en risc

En aquest sentit, una enquesta de Pimec del passat mes de febrer a 350 pimes catalanes va posar de manifest que l'encariment tant del gas com de l'electricitat pot arribar a comprometre la viabilitat del 16,4% de les petites i mitjanes empreses i a amenaçar, per tant, unes 320.000 ocupacions. Malgrat que l'enquesta es va fer durant el mes de febrer, abans de la invasió russa d'Ucraïna que ha disparat el preu de l'energia, el sondeig posa de manifest que el cost de l'energia pot tenir efectes devastadors sobre les pimes (fins i tot en un context més benèvol, sense guerra). Cañete ha insistit en el canvi del sistema del mercat energètic espanyol, la qual cosa salvaria moltes empreses i evitaria trencar les cadenes de subministrament de Catalunya. 

Torrent ha criticat que el mercat elèctric espanyol té "el pitjor dels dos sistemes preponderants a Europa, del més regulat i del més liberalitzat". Per això també ha demanat actuar sobre ell i treballar amb més intensitat en la transició energètica. "Hem d'actuar i actuar immediatament. No podem esperar a l'abril, a mitjans del mes vinent. Calen decisions ja, perquè el que està en joc és molt important", ha defensat, tot argumentant que tancar empreses suposa destruir riquesa i afecta les cadenes de valor. Unes cadenes que difícilment es recuperen. Igualment, ha advertit de la necessitat d'actuació del govern central perquè és qui té "els recursos i la capacitat" d'implantar mesures a llarg termini, com el canvi estructural del sistema del mercat energètic.

Antoni Cañete, Pimec, i Roger Torrent   Europa Press

El president de Pimec, Antoni Cañete, i el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, aquest dilluns / Europa Press

Treball conjunt

El Govern actuarà conjuntament amb Pimec en l'assessorament i acompanyament directe de les empreses més afectades mitjançant l'Agència Catalana de Consum per donar respostes estandarditzades i atendre els dubtes que tinguin amb els seus contractes elèctrics. Per la seva banda, Cañete ha proposat la creació d'un "Procicat socioeconòmic" per prendre decisions amb els agents representants de treballadors, empresaris i l'executiu. Alhora, s'ha queixat que es produeixen "abusos" en la cadena de subministraments per part dels proveïdors, motiu pel qual ha assegurat que cal oferir informació a les pimes per evitar incompliments de contractes. Finalment, ha demanat que s'agilitzin els tràmits per a la instal·lació de mecanismes d'autoconsum d'energia.

Torrent ha estat preguntat per l'aturada indefinida de transportistes que ha començat aquest dilluns, tot responent que "no sembla que hi hagi d'haver una afectació molt intensa". Però ha advertit de la possibilitat que col·lectius d'extrema dreta puguin fer servir aquesta situació "per capitalitzar-la políticament". Llavors, ha demanat una reacció ràpida i contundent de la Comissió Europea per generar confiança en les institucions. Cal recordar que els camioners han convocat una vaga principalment per l'augment exponencial dels preus de la benzina.