El Govern ha destinat 10,8 milions d'euros en ajuts directes orientats a la "preservació de llocs de treball" a les micro i petites empreses industrials, segons ha assegurat la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, en declaracions a l'ACN. L'ajut està adreçat a les empreses de menys de 49 treballadors, amb més dificultat per accedir a les línies de liquiditat amb avals públics, i destinarà 1.500 euros per a cada lloc de feina de caràcter indefinit mantingut des de l'1 de març fins al 31 de desembre de 2020. Les peticions per accedir a la línia d'ajuts es valoraran en funció del territori, la facturació i l'ocupació de l'empresa el 2019, l'afectació sectorial i el fet d'haver presentat o no un ERTO.

"Creiem que mitjançant aquest ajut podem ajudar a disminuir la càrrega de despesa financera corrent de les micro i petites empreses", ha assegurat la consellera. Aquestes companyies estan travessant un període "realment difícil" per la disminució de l'activitat industrial i la reducció dels ingressos a conseqüència de la crisi del coronavirus.

A l'hora de sol·licitar els ajuts, les empreses que no han presentat cap ERTO tindran una millor qualificació. Seguidament, es tindran en compte les empreses que han aplicat procediments de regulació de l'ocupació de caràcter temporal però no han tingut suport estatal pel que fa a l'exoneració de quotes patronals a la Seguretat Social. Per últim, es contemplaran els casos en què s'hagi presentat un ERTO per causa de força major.

En matèria territorial, les empreses ubicades a la Conca d'Òdena i els municipis adjacents tindran una "puntuació afegida" per haver patit un "confinament perimetral". Entre el 13 de març i el 6 d'abril, aquesta zona va estar sotmesa a unes restriccions més estrictes que la resta del territori en matèria de circulació de mercaderies i treballadors.

Pel que fa a la facturació, la sol·licitud tindrà una major valoració com menor siguin els ingressos i nombre de treballadors de l'empresa. Per accedir als ajuts, les companyies han d'acreditar una reducció del volum de vendes del 33% o més entre l'1 de març i el 30 d'abril en relació amb el mateix període de 2019.

A més, s'ha establert un barem d'acord amb l'afectació de la crisi a cada sector, calculat en funció del nombre de treballadors afectats per un ERTO amb relació al nombre d'afiliats al règim general de la Seguretat Social. Les empreses que disposin de les ajudes s'hauran de comprometre al manteniment dels llocs de treball amb contracte indefinit entre l'1 de març i el 31 de desembre d'aquest any.

"Sabem que és un ajut absolutament insuficient i que generarà la frustració de no disposar de més recursos per a una activitat tan important com el sector industrial", ha reconegut la consellera. A Catalunya hi ha 24.581 empreses industrials amb assalariats, un 92,3% de les quals són micro i petites empreses.

La resolució dels ajuts es donarà en un termini màxim de sis mesos. "Evidentment, accelerarem la resolució", ha assegurat Chacón. La convocatòria d'ajuts publicada aquest dijous al matí al DOGC és d'1,1 milions d'euros. Tot i això, abans que acabi el termini de presentació de sol·licituds l'import dels 10,8 milions ja estarà disponible.

"Des del Departament ens preocupa moltíssim la continuïtat de les empreses", ha reconegut la consellera. Chacón ha assegurat que la pandèmia ha estat un "catalitzador" del procés de transformació cap a la Indústria 4.0. En aquest sentit, ha defensat incrementar els ajuts orientats a la "transformació tecnològica" de les empreses, oferir ajuts directes adreçats a la preservació de llocs de treball en micro empreses i pimes i donar "ajuts específics" a sectors "estratègics" com el turisme, el comerç o l'automoció.