El Govern i Microsoft han firmat aquest divendres un nou protocol de col·laboració per al desenvolupament i la innovació en el sector TIC de Catalunya durant els pròxims 4 anys. Concretament, aquest nou conveni estableix un marc de cooperació mútua entre les dues entitats en àmbits prioritaris de l’estratègia digital de l'Executiu com ara la presència del català en el món digital, la sostenibilitat, el talent digital, la nova economia de l’espai o la implementació de tecnologies digitals avançades en sectors clau com la salut. El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha assegurat durant l'acte de signatura que aquesta nova aliança del govern ajudarà a potenciar les polítiques digitals i per una Catalunya digital i digitalitzada. Unes polítiques "basades en el talent i digitalització". 

Un dels aspectes més rellevants del protocol és que Microsoft es compromet a estudiar la utilització de les eines i els recursos lingüístics generats pel projecte AINA, quan aquests estiguin disponibles, en el desenvolupament de serveis i aplicacions amb tecnologies del llenguatge natural en català basats en intel·ligència artificial. De fet, el president de Microsoft a Espanya, Alberto Granados, ha assegurat que l'objectiu de la companyia fundada per Bill Gates és que  els seus dispositius siguin capaços d'entendre el català, resumir i comprimir informació , ja que això "és el futur". En aquesta línia Granados ha recordat que Microsoft ja és capaç de traduir al català , però que amb AINA podran ser encara més precisos.

A tot això, el vicepresident ha volgut agrair "l'aposta continua" de Microsoft per Catalunya i la seva sensibilitat per entendre la realitat catalana. A més, també ha celebrat el bon funcionament del centre d'IA de la companyia nord-americana al país que aspira a tenir més de 100 treballadors d'aquí a pocs anys. Alhora, Puigneró també ha afegit que aquest conveni és una prova més de la voluntat d'incentivar la col·laboració publicoprivada del Govern de mà d'empreses líders per tal de fer un país millor. 

 

Àmbits de col·laboració

A més de fixar el marc de col·laboració per garantir l’ús dels recursos resultants del projecte AINA en l’àmbit dels serveis d’IA basats en llenguatge de Microsoft, l'acord també posa el focus de la cooperació entre ambdues entitats quatre àmbits més amb la finalitat de reactivar l'economia per generar riquesa i llocs de treball i fer realitat una Catalunya digital plenament integrada a Europa i amb una clara visió internacional. Aquests àmbits són les tecnologies Cloud  i d’intel·ligència artificial sostenibles i eficients, talent digital, salut digital i new space. 

En l'àmbit de les tecnologies cloud, la Generalitat i Microsoft duran a terme diferents accions destinades a reduir l’impacte ambiental i fer més sostenible l’administració pública mitjançant l’aplicació d'aquestes tecnologies. Pel que fa al talent, el conveni buscarà promoure la generació de perfils tecnològics que permetin reduir la manca de professionals en el sector mitjançant el desenvolupament d’accions de skilling i reskilling. En l'àmbit de la salut digital el que es buscarà és impulsar la col·laboració en l'àmbit de la innovació, la recerca i el desenvolupament en l'aplicació de tecnologies digitals avançades per millorar la prestació dels serveis de salut.  Per últim, en l'àmbit del new space, el Govern i Microsoft col·laboraran en el disseny i posada en marxa de la plataforma de dades geoespacials, així com en el desenvolupament d’iniciatives vinculades a la visualització i tractament de les dades capturades pels nanosatèl·lits de la Generalitat.