El Govern vol limitar el preu dels lloguers a Catalunya i estendre la durada dels contractes dels tres anys actuals a fins a un termini d'entre sis i deu, gràcies a una modificació del llibre sisè del Codi Civil català.

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha anunciat aquest dilluns aquest pla en el qual està treballant el seu Departament i que podria entrar en vigor a final d'any. Capella ha explicat que la Comissió de Codificació ja està treballant en l'articulat i que després d'acordar-ho amb els departaments d'Economia i de Territori i Sostenibilitat el text es podria aprovar al Parlament a finals d'aquest any.

La consellera espera que el govern espanyol respecti les competències de la Generalitat en matèria de contractes privats i Codi Civil propi i no porti la reforma al Tribunal Constitucional. L'anunci té lloc dies després que el govern de Pedro Sànchez hagi aprovat un decret pel cual modifica la normativa sobre lloguers i amplia la durada dels contractes de tres a cinc anys.

La durada mínima dels lloguers se situarà entre els sis i els deu anys, segons si el propietari és un privat o les societats dedicades al negoci immobiliari. El projecte de llei també facultarà el Departament de Territori perquè pugui limitar el preu del lloguer, ja sigui directament creant un índex de preus o donant als ajuntaments la capacitat per fer-ho. La nova llei inclourà un ampli paquet de mesures perquè l’arrendament d’immobles es faci amb millors garanties tant per als llogaters com per als propietaris. 

Estabilitzar els preus del lloguer

L’objectiu d’aquesta norma és exercir la competència exclusiva en matèria de dret civil per contribuir a l’accés a l’habitatge i fer-lo compatible amb els serveis turístics i l’activitat de les societats dedicades al negoci immobiliari. Es tracta d’evitar abusos com l’augment desproporcionat del cost del lloguer al cap de només tres anys de contracte, que contribueixen a l’expulsió del veïnat i a l’ús no residencial dels immobles.

En el conjunt de Catalunya, el preu mitjà del lloguer ha crescut un 29% en els últims cinc anys. En xifres, significa que ja ha arribat als 698 euros, 160 més que el 2013. Això significa que el preu del lloguer ja ha superat el nivell previ a l’esclat de la crisi.

L’increment general s’ha accentuat especialment a Barcelona, on el preu mitjà d’un pis de lloguer de 72 metres quadrats és actualment de 949 euros, segons l’Incasòl. Es tracta d’un 38% més que el 2013, és a dir, d’un increment mitjà de prop de 270 euros per pis. Aquest fenomen també s’ha traslladat als municipis de l’àmbit metropolità i del seu entorn. L’augment interanual dels preus del lloguer entre el 2017 i el 2018 és especialment significatiu a municipis com Santa Coloma de Gramenet (9,9%), Sant Andreu de la Barca (11%), Ripollet (12,7%), el Papiol (22%) o Sant Just Desvern (39%).

Competència de la Generalitat

A Catalunya, només s’aplica el dret civil espanyol subsidiàriament, és a dir, en els casos que no estan previstos ni resolts pel Codi Civil de Catalunya, que és la norma d’aplicació principal. Com que, fins ara, el Parlament no havia regulat l’arrendament de finques urbanes, el marc de referència actual és la LAU.

El projecte de llei que prepara el Departament de Justícia incorporarà la regulació del lloguer d’habitatges al llibre sisè del Codi civil de Catalunya, dedicat a les obligacions i els contractes, i que ja estableix les normes relatives a la compra-venda i als arrendaments rústic.

La consellera ha explicat que el Generalitat no pot regular les lleis processals sobre els desnonaments, però sí els lloguers, i ha demanat al govern espanyol que respecti la llei, l'Estatut i les competències del Govern per no dur al Tribunal Constitucional aquesta nova reforma.

El Departament de Justícia preveu que portarà la memòria preliminar de la llei al Govern aquest mes d’abril i que el Consell Executiu podria portar la norma al Parlament a finals d’any. Mentre avança la redacció del projecte, la Conselleria fomentarà la màxima participació de la ciutadania, el món associatiu i les institucions vinculades a la matèria per recollir la sensibilitat i la preocupació tant dels propietaris com dels llogaters.