La Generalitat ha captat el 2016 la xifra més elevada de projectes d'inversió estrangera de tota la sèrie històrica. Més concretament, el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha explicat en un esmorzar a l'IESE que s'han captat 68 projectes d'inversió estrangera (un 17,2% més que l'any anterior) que han suposat una inversió de 352 milions d'euros (un 10,1% més) i han creat 2.870 llocs de treball (un 48,5% més). 

Amb les dades a la mà i davant de cònsols i empresaris, Baiget ha reivindicat que "l'obertura al món no és una opció sinó que és una condició prèvia i necessària per un creixement sòlid, sostenible i integrador". De moment, el 2016 s'ha tancat amb la millor xifra (per sisè any consecutiu) de captació de projectes i el segon millor registre en creació d'ocupació. Encara més: 50.000 empreses catalanes van exportar, de les quals 17.000 de forma regular. 

L'aposta per la internacionalització

"La internacionalització és una de les apostes del país", ha assegurat Baiget. I és que no només es consoliden les inversions d'empreses establertes a Catalunya sinó que se'n capten de noves. Actualment, hi ha identificades 7.086 multinacionals a Catalunya, entre les quals destaquen les inversions recents de multinacionals com Amazon, Tesla o Thunder Power, entre d'altres. Segons el conseller, "no són excepcions, tants casos i alguns de tanta rellevància no poden ser una casualitat". 

En aquest sentit, Baiget ha descrit (i no per casualitat) quines són les claus de l'atractiu inversor de Catalunya: situació estratègica, base empresarial amb proveïdors de qualitat, mà d'obra qualificada, aposta per la investigació, innovació, talent, ecosistema de startups, clima de negocis i qualitat de vida. "No som atractius perquè tinguem low cost, som atractius perquè tenim capacitats", ha afegit. 

En l'anhel de fer sentir l'inversor estranger "com a casa", s'atrauen projectes d'Estats Units (14,7%), França (14,7%), Alemanya (13,2%), Japó (11,8%), Regne Unit (5,9%) i Bèlgica (5,9%), entre d'altres. La meitat dels projectes provenen d'empreses que mai abans havien estat ubicades a Catalunya. I es destinen principalment a la indústria manufacturera, les TIC, l'agroalimentació i l'automoció. 

Falta de competències

Malgrat "els millors resultats dels últims anys", Baiget ha lamentat que Catalunya no tingui "plenes competències" per poder decidir per ella mateixa sobre infraestructures, fiscalitat, política energètica, duanes o gestió de l'Aeroport de Barcelona. Un fet que no només "perjudica" l'arribada de nous projectes industrials i empresarials sinó que tampoc ajuda a "millorar la competitivitat de Catalunya". "Hi ha coses que no depenen de recursos sinó de voluntat i organització", ha reblat. 

Posant fil a l'agulla, ha posat sobre la taula les dificultats per part de l'executiu espanyol en la missió empresarial al Marroc o les inversions no materialitzades en els pressupostos generals pel que fa al Corredor Mediterrani. "A banda de bones paraules, no existeixen fets que contribueixin a millorar les possibilitats i la competitivitat exterior de Catalunya per part del Govern espanyol", ha conclòs. Però, malgrat tots els malgrats, Catalunya continua sent terra d'inversions.