L’empresa Thunder Power, especialitzada en el sector dels vehicles elèctrics, ha anunciat que invertirà 80 milions d'euros en la construcció d’un centre de recerca i desenvolupament (R+D) a Catalunya. Aquest nou centre que es convertirà en realitat a partir del 2018 serà el segon d’aquestes característiques a Europa i suposarà la creació d’uns 200 llocs de treball.

L'anunci de la companyia ha coincidit amb la presentació d’un prototip de cotxe elèctric d’alta gamma que es començarà a fabricar l’any vinent a la Xina. El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha signat l’acord aquest mateix dijous a Hong Kong amb el màxim responsable de la companyia, Wellen Sham.

De cara a un futur no molt llunyà, Thunder Power preveu reforçar la seva aposta per Catalunya i establir-hi una planta de producció de vehicles elèctrics per introduir-se al mercat europeu amb una inversió prevista a la planta d'uns 200 milions d'euros. Aquest segon projecte s’enllestiria el 2020, suposaria la creació d’un miler de llocs de treball i tindria capacitat per produir fins a 50.000 vehicles anuals fins a l'any 2025. “Ho hem fet amb la voluntat de mantenir el dinamisme industrial que sempre ha caracteritzat el nostre país, de tenir el lideratge en la indústria de l’automoció i obrir-la a futur a través del 4.0 i el vehicle autònom i elèctric”, ha manifestat Baiget.

Sobre els valors dels catalans

En aquest nou centre que encara no té ubicació definitiva s’hi durà a terme el desenvolupament de nous models de vehicles elèctric de la marca. El centre abordarà aspectes relacionats amb la carrosseria, la dinàmica, els sistemes de transmissió, les bateries i les aplicacions de conducció autònoma i connectada. La companyia ja disposa d’un altre centre d’aquestes característiques a Itàlia, a la ciutat de Milà.

El màxim responsable de Thunder Power ha explicat que la seva aposta per implantar-se a Catalunya ha estat possible gràcies a l’interès mostrat per la Generalitat i pels valors dels catalans. “És una gent molt eficient, que també treballa dur i acull positivament les noves inversions”, ha assenyalat Sham. A més, Sham ha subratllat el fet que Barcelona promogui “l’energia neta” i un model sostenible. 

Un vehicle elèctric amb autonomia de 650 quilòmetres

Actualment, aquesta empresa amb seu a Hong Kong està construint una fàbrica a la regió xinesa de Ganzhou per produir el seu nou vehicle elèctric, en un projecte que compta amb finançament del govern xinès. La previsió és que a finals del 2018 s’hi comenci a fabricar un model d’alta gamma, que oferirà una autonomia de 650 quilòmetres i una velocitat màxima de 240 quilòmetres per hora. El primer prototip d’aquest cotxe es va donar a conèixer el 2015 i aquest dijous se n’ha presentat un de més avançat en un acte públic a Hong Kong. 

L’anunci de la inversió de Thunder Power a Catalunya ha coincidit amb la recta final de la missió comercial a la Xina i Hong Kong, organitzada per Acció i l’Agència Catalana de Turisme de la Generalitat. L’esdeveniment compta amb la participació de 40 empreses del sector agroalimentari, el turisme, la biotecnologia i l’automoció, que s’han reunit amb nombroses companyies, associacions i entitats locals.