La ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, no descarta que part de la fabricació de les bateries elèctriques que es va anunciar la setmana passada sigui a prop de Martorell, tot i que també veu probable que s'ubiqui en altres punts d'Espanya.

"Hem detectat un interès molt notable per part de diferents territoris i de diferents empreses. No té sentit pensar que això es planteja en termes d'exclusió o de lluita de territoris, sinó veure com es combinen les peces i què està disposat a aportar cadascú", va exposar Ribera en una entrevista amb El Periódico aquest cap de setmana. A més, la ministra va explicar que la ubicació en altres punts del territori també respondria a les necessitats d'emmagatzemament.

El govern espanyol, Seat, Volkswagen i Iberdrola van anunciar a començaments de març un projecte de fabricació de bateries elèctriques a prop de Martorell i de la planta de vehicles elèctrics que desenvoluparà Seat. La intenció del projecte és desenvolupar les infraestructures, instal·lacions i mecanismes necessaris per fabricar de forma autònoma i competitiva un vehicle elèctric connectat complet a Espanya.

Mobilitat sostenible

Entre els plans per fomentar la mobilitat sostenible, Ribera va explicar que aviat arribarà el pla MOVES III per incentivar la compra de vehicles elèctrics. El pla comptarà amb una convocatòria de 400 milions d'euros ampliable a uns altres 400 milions d'euros més a càrrec de fons europeus.

La ministra també va admetre que el Govern està ajustant la fiscalitat del vehicle elèctric per tal d'incentivar-lo. "És una peça important per a accelerar la mobilitat", va exposar Ribera, qui va explicar que hi ha diferents figures fiscals que cal ajustar, com l'impost de circulació, el de matriculació i l'IVA.

Altres projectes sostenibles

La ministra també va parlar dels primers projectes del Govern en el marc del Pla de Recuperació. La primera dotació, amb 1.000 milions d'euros, anirà destinada a la instal·lació de sostres solars en zones de servei i polígons industrials, carregadors en zones urbanes i rehabilitació energètica.

A més, hi haurà una altra dotació amb 580 milions d'euros per a actuacions de depuració i sanejament en zones de menys de 5.000 habitants i d'economia circular. Ribera creu que aquests projectes poden tenir "una incidència molt clara en l'ocupació local i en beneficis socials per als veïns de municipis petits".

OPA de Naturgy

Ribera també es va referir a l'Oferta Pública d'Adquisició (OPA) que va presentar el fons australià IFM sobre Naturgy i que està pendent d'aprovació pel Consell de Ministres. Ribera va reconèixer que prefereix "perfils industrials abans que perfilis relacionats amb fons inversors" i va afegir que el govern espanyol abordarà la qüestió "tenint en compte raons de seguretat del subministrament del sector". "Hem de vigilar que això no generi comportament especulatiu de bombolla", va explicar.