El govern espanyol destinarà 420 milions d'euros a Catalunya a través del Fons de Facilitat Financera (FFF) per afrontar el dèficit provocat per la pandèmia de la Covid-19. El Ministeri d'Hisenda ho ha anunciat aquest divendres així a la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics (CDGAE), dins del paquet d'1.563,14 milions d'euros que aportarà al Fons de Finançament de les Comunitats Autònomes (CA).

Del total, 1.005,6 milions corresponen a la FFF, mentre que els altres 557,54 es distribuiran a través del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), com recull l'ACN. Segons el Ministeri d'Hisenda, aquest import permet finançar un dèficit equivalent al 0,2% del Producte Interior Brut (PIB), encara que l'Executiu estatal va afirmar que també cobrirà qualsevol desviació que superi aquest llindar.

L'assignació es produeix per la necessitat de cobrir el dèficit del 0,2% de les Comunitats Autònomes previst a la senda d'estabilitat anterior a la pandèmia, que alguns territoris han inclòs en els seus pressupostos. Així doncs, encara que l'executiu de Pedro Sánchez ha suspès les regles fiscals, "és necessari cobrir el dèficit" que les CCAA han introduït en els seus comptes. Si hi hagués alguna desviació superior a aquest nivell, la voluntat del govern espanyol és cobrir-la a través dels mecanismes 'Extra FLA' o 'Extra Facilitat Financera'.

Es preveu que Catalunya hagi rebut a finals d'any 11.300 milions

Habitualment aquesta assignació es produeix trimestralment, però en aquesta ocasió el repartiment del tram III del Fons de Finançament correspon al dèficit, que no s'havia distribuït en cap trimestre d'aquest any. És, per tant, un acord addicional als repartiments habituals, segons puntualitza el Ministeri d'Hisenda. En total, es preveu que Catalunya hagi rebut a finals d'any 11.368,03 milions d'euros a través del Fons de Finançament de les Comunitats Autònomes, dels 37.372,11 previstos per distribuir entre tots els territoris.

 

Imatge principal: La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, al costat de la vicepresidenta tercera de l'Executiu i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño. Foto: Efe