El president de PwC Espanya, Gonzalo Sánchez, va participar aquest dilluns en l'acte commemoratiu del 40è Aniversari de la creació de la Confederació Empresarial Basca (Confebask), que va presidir el Rei, i va destacar que és necessari "revitalitzar els nostres valors i la nostra cultura de compromís professional i perseverança".

En l'esdeveniment, que s'ha celebrat al Museu Guggenheim Bilbao, també han participat el lehendakari Iñigo Urkullu; el president de CEOE, Antonio Garamendi, i la presidenta de Confebask, Tamara Yagüe, entre altres autoritats i dirigents del món de l'empresa. Durant el seu discurs, Gonzalo Sánchez ha assegurat que, davant dels múltiples desafiaments que afronta l'economia, "hem de revitalitzar els nostres valors i la nostra cultura de compromís professional i perseverança". "I fer-ho des de tots els àmbits: educatius, institucionals i empresarials", ha emfatitzat.

El president de PwC Espanya ha explicat que, a nivell global, "vivim temps de canvi, amb una desacceleració en la majoria de les economies no emergents, i especialment a Europa" i que "hem de preparar-nos per a anys de més competència, més pressió en marges i preus, amb un clima de costos, inclosos els de finançament, en rangs alts|altos comparats amb el cicle pre Covid". En aquest context d'"enorme cautela", Gonzalo Sánchez creu que "la clau serà com les empreses són capaces de gestionar un entorn de baixos creixements, de tipus d'interès elevats i de costos també en rangs alts."

EMPRESA BASCA

D'altra banda, el president de PwC Espanya ha aprofitat el seu discurs per posar de relleu l'aportació dels empresaris bascos a la societat, citant un estudi sobre l'impacte econòmic de l'empresa basca que la firma ha elaborat en ocasió d'aquest acte.

Entre les conclusions d'aquest informe destaca, per exemple, que l'aportació al PIB nacional de l'empresa basca supera els 123.000 milions d'euros, l'equivalent al 9,3% del PIB nacional, el que ajuda a generar 1,7 milions de llocs de treball directes i indirectes a Espanya. "A nivell internacional, si considerem l'activitat econòmica que les nostres empreses tenen a tot el món directament, i afegim la dels seus proveïdors, aquestes xifres són encara més impactants ja que la generació d'ocupació directa i indirecta ascendeix a 6,3 milions i el seu impacte s'estima en gairebé 260.000 milions d'euros", ha destacat Gonzalo Sánchez.

Per sectors, el 50% de l'impacte correspon a indústries d'alt valor afegit, com la manufacturera o les activitats científiques i tècniques. Per geografies, més de la meitat de l'impacte té abast internacional, destacant països com EE. UU. (8%) o Regne Unit (4%).

D'acord amb aquestes dades, Gonzalo Sánchez ha volgut celebrar que "Euskadi és avui un exemple de qualitat de vida i desenvolupament econòmic i social gràcies al treball dels seus empresaris". Ha recordat que el País Basc té el segon PIB per càpita més alt d'Espanya i una taxa d'atur del 7% des de començament d'any, la més baixa de l'Estat i de l'última dècada.

DESAFIAMENTS ECONÒMICS

El president de PwC Espanya ha afirmat que "Euskadi ha creat un entorn favorable per a l'empresa gràcies a una cultura i un model de gestió que són diferencials", però que enfronta reptes com la reduïda mida de les empreses, la baixa productivitat, l'absentisme laboral, la falta d'inversió estrangera o l'escassetat de talent.

Per aconseguir solucions a aquests desafiaments, Sánchez ha proposat que "necessitem un marc institucional i jurídic estable, així com incentivador en el fiscal" i "un entorn laboral que tingui en compte les necessitats de l'empresa, més flexible i dinàmic." També ha opinat que "cal augmentar el suport a sectors de creixement".

Sobre aquest últim aspecte ha apuntat que Euskadi és un exemple en l'aposta per les renovables o en les inversions vinculades a la transició ecològica, a la qual cosa caldria sumar en el futur més inversió en desenvolupament tecnològic i Intel·ligència Artificial.