El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha anunciat que la Generalitat ha registrat aquest dimecres l'informe d'orientacions pressupostàries, per primera vegada a la vida. Tal com ha explicat el conseller aquest informe s'elabora a la majoria de països anglosaxons i la seva finalitat és marcar la informació disponible de cara a tots els grups parlamentaris i els ciutadans per "marcar el perímetre on es podrà elaborar el pressupost de l'any vinent". El document, que inclou les previsions dels pròxims quatre exercicis, destaca que "està condicionat per l'elevada incertesa que afecta l'elaboració dels comptes anuals" de la Generalitat, que s'ha vist agreujada enguany pels factors externs que, assegura, poden acabar condicionant els Pressupostos de 2023. El Govern preveu tornar al mercat de deute en 2023 amb el 5% de la nova per a cobrir amortitzacions del deute vigent i el dèficit de l'exercici i tenir més ingressos que despeses en 2026. També estima una estabilització del deute a partir de finals de 2022 en voltant entre 85.500 i 86.000 milions d'euros, encara que alerta que "la càrrega financera anirà augmentant" a causa de la pujada dels tipus d'interès.

Més ingressos que despeses

L'informe apunta que la tendència d'ingressos i despeses permet preveure que en 2026 la Generalitat deixarà enrere el dèficit, sempre que no hi hagi operacions extraordinàries i sense tenir en compte els finalistes procedents d'altres administracions. El Govern alerta que el límit de despesa "dependrà de la definició final de la taxa de referència del dèficit", la qual cosa podria comportar que el límit se situï per damunt o per sota de les estimacions tendencials. Així, "si es confirma el que es preveu en l'Actualització del Programa d'Estabilitat", està previst registrar un superàvit del 0,2% del PIB en 2024 i 2025.

El conseller Giró ha detallat que la Generalitat ha ingressat 9.764 milions d'euros, un 23,9% dels ingressos previstos per tot l'any, així mateix, ha deixat clar que hi ha "una sèrie d'incerteses que no depenen del Govern de la Generalitat". Ha indicat que hi ha tres ítems que marquen aquestes dades: la inflació, l'increment dels tipus d'interès per part del Banc Central Europeu (BCE) i la guerra d'Ucraïna. Així mateix, ha assenyalat que la xifra d'execució en els quatre primers mesos de l'any és del 32,2% del conjunt, encara que ha avançat que l'informe apunta que a tancament de l'any serà del 71% a causa de l'"alentiment d'algunes obres per l'encariment dels materials", la qual cosa provoca que algunes obres públiques no vagin al ritme previst.

Pactar els pressupostos

Giró arrencarà els contactes amb els grups parlamentaris la setmana vinent per parlar sobre els pressupostos del 2023, uns comptes que confia poder aprovar al desembre, però per a això ha demanat "generositat i voluntat sincera de negociació a l'oposició". En declaracions al Parlament després de registrar l'informe d'orientacions pressupostàries, ha alertat que "uns pressupostos prorrogats significaria insuficiència pressupostària des del minut 1". Giró ha explicat que es reunirà amb tots els grups excepte amb Vox i que després anirà seleccionant els grups amb voluntat "oberta, sincera i generosa". "Serà un camí difícil i no ràpid", tot i que el conseller s'ha mostrat convençut que "trobarem suports raonables per tirar endavant els comptes".

També ha valorat la dada d'inflació que ha sortit aquest dimecres, i s'ha situat en el 10,2%, el que suposa la taxa més alta des de 1985. S'ha referit a la inflació com a "una nova pandèmia que fa molt de mal a l'economia" i que condiciona molts elements. Giró ha definit la situació com a una espiral diabòlica per a l'economia: "Fa que tothom encareixi el preu dels seus productes i serveis, malgrat que intrínsecament no sigui necessari fer-ho". "Hem de preveure que en els pròxims mesos es vagi moderant perquè si no és element d’empobriment del conjunt de l’economia", ha sentenciat.