La Generalitat recorrerà la sentència contra la taxa a les begudes ensucrades envasades que anul·la el reglament de l'impost perquè "té un fonament feble" i preveu incloure l'ingrés comptabilitzat de la taxa en el procés d'elaboració dels Pressupostos catalans del 2020.

Així ho ha afirmat aquest dimecres en declaracions als mitjans el secretari de la Conselleria d'Economia i Hisenda, Albert Castellanos, abans de la presentació de l'avaluació econòmica d'aquest mateix impost per part de l'Institut Català d'Avaluació de Polítiques Públiques (Ivàlua).

El secretari, que ha explicat que la sentència no és ferma i que afecta només el reglament de la taxa i no la seva totalitat, ha insistit que continuen recaptant-lo: "Estem convençudíssims que aquest impost es continuarà pagant al nostre país".

Vigència

"La sentència no és ferma i per tant en el dia d'avui existeix prou seguretat jurídica per continuar recaptant l'impost i, per tant, nosaltres mentre no hi hagi una sentència ferma defensem la plena vigència de l'impost", ha asseverat, i mentre tinguin la possibilitat de demanar una suspensió cautelar.

Preguntat per què succeirà si les empreses interpreten el contrari, Castellanos ha dit que des de la Generalitat es defensarà la posició esmentada i, quan hi hagi una altra situació jurídica fruit de nous comportaments, ja veuran com procedeixen jurídicament.

"No seria la primera ni l'última vegada que es judicialitza un impost perquè hem estat objecte reiteradament de recursos", ha lamentat.

Beneficis

Ha posat de relleu l'estudi presentat perquè demostra que és un impost eficient des del punt de vista social pels seus beneficis en termes de reducció dels costos sanitaris i de millora de l'esperança de vida.

"Aquest impost no només és vigent a Catalunya, sinó que és vigent en altres països com el Regne Unit, França, Nova Zelanda, que ja l'estan posant en marxa, i a molts altres països estan plantejant la seva implementació. Aquesta eficiència no és una notícia que sigui singular en el panorama internacional", ha argumentat.

Castellanos ha explicat que els ingressos anuals de l'impost són prop dels 42 milions d'euros per any complert, i que el 2017 –quan va entrar en vigor– va ser menor perquè el període de meritació va ser aproximadament la meitat d'un any.

El vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ja va afirmar el dijous que l'impost a les begudes ensucrades s'haurà de pagar malgrat la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que va decidir anul·lar el reglament aquell mateix dia després d'estimar un recurs en contra l'impost.