Les gasolineres de baix cost i automàtiques amenacen al govern espanyol. Dos dies després que el president espanyol, Pedro Sánchez, anunciés un descompte de 20 cèntims per litre en els carburants per intentar fer front a la pujada de preus, l'Associació d'Estacions de Servei Automàtiques (Aesae) ha assegurat en un comunicat que si el Decret Llei que regula aquests descomptes tira endavant i finalment s'aprova "tindrà conseqüències nefastes" per al sector i forçarà, a partir de l'1 d'abril, el tancament massiu de moltes d'aquestes estacions de servei perquè no podran fer front a l'import del descompte sobretot durant els primers dies d'aplicació, pel fet que els terminis establerts per l'Executiu en la seva opinió "no són reals".

En un comunicat, la patronal de les gasolineres low-cost, assegura que "la implementació informàtica de tots aquests canvis, com el que la factura tingui el desglossament de la compra en el moment del proveïment de carburant, necessita més de tres dies", han argumentat els responsables de l'Aesae, associació que representa a una vintena de cadenes, entre elles Ballenoil, Bonarea Energia, Plenoil o Petrostar. En aquest sentit, l'entitat ha recordat que agrupa "petits empresaris i autònoms" i que alguns d'ells davant la forta pujada del preu han optat per vendre gasolina i gasoil "sense marge de benefici per a minimitzar l'impacte de la crisi energètica en els consumidors".

A més, la patronal ha demanat a l'Executiu espanyol que la solució vingui "via ajustos en els impostos" en comptes de "obligar a fer un descompte en el preu de venda" que, en la seva opinió, "vulnera la llibertat de l'empresari" protegida per la Constitució.

Què implica aquest descompte?

Doncs, bé, aquest descompte, segons va anunciar aquest dilluns Pedro Sánchez és, en definitiva, una baixada generalitzada del preu del combustible de vint cèntims per litre per a tota la població fins al 30 de juny. D'aquest descompte de 20 cèntims per litre de combustible; 15 cèntims seran assumits per l'Estat i com a mínim 5 per les petrolieres.

Ara bé, el decret llei publicat aquest dimecres al BOE precisa que les empreses petrolieres poden sol·licitar davant l'Agència Tributària la devolució d'aquesta bonificació, però en el mes següent al pagament del descompte. Per a evitar aquests problemes de liquiditat, la disposició recull que les gasolineres poden sol·licitar una "bestreta a compte" d'entre 1.000 i 2 milions d'euros en funció del seu volum mitjà mensual de vendes. No obstant això, fonts del sector consultades per Efe han incidit en què els diners no arribarà abans de l'1 d'abril, i serà a partir d'aquesta data quan comenci a aplicar-se la rebaixa, la qual cosa podria afeblir la posició de liquiditat d'algunes empreses.