El proper 23 de novembre se celebren eleccions a la presidència de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) i, de moment, l'actual president que també aspira a la seva reelecció, Antonio Garamendi, no té cap rival que li pugui treure el lloc. Precisament, aquest dimecres, s'ha donat el tret de sortida amb la reunió del comitè executiu i de la junta directiva, pel procés electoral per a la seva presidència quan es compleixen quatre anys de l'elecció de Garamendi, que previsiblement serà l'únic candidat per continuar liderant la patronal. En un comunicat, la patronal ha informat que l'actual president ha comunicat a la reunió de la junta directiva que, després de la consulta a les diferents organitzacions, es presentarà a la reelecció per "continuar representant els interessos de les empreses espanyoles".

Segons expliquen fonts empresarials, Garamendi es va reunir ahir amb els onze vicepresidents de la patronal per conèixer de primera mà suports i intencions dins dels empresaris i anunciar-los la intenció de presentar-se. Les mateixes fonts apunten que sembla poc probable que sorgeixi una altra candidatura alternativa. De moment, diverses patronals ja han mostrat el seu suport cap a la seva figura: ATA, Confemetal, Ganvam o Ceatge ja s'han manifestat públicament. El pes d'elles no és menor. La patronal dels autònoms, ATA, compta amb 25 vocalies; i la del metall Confemetal, amb 15 vocalies.

Període obert

De moment, no sembla que l'actual president tingui oposició davant la seva reelecció, si bé qualsevol candidatura alternativa es pot presentar fins a quinze dies naturals abans de la data de l'assemblea electoral. Per això, únicament ha de comptar amb el suport de, com a mínim, vint representants vocals de la nova assemblea general, que, alhora, siguin representants de, almenys, quatre diferents organitzacions membres de ple dret. Fonts de la junta han informat a l'agència Efe que Garamendi ha aprofitat la seva intervenció per fer una defensa dels èxits obtinguts sota el seu mandat, així com del període difícil que li ha tocat viure durant aquests darrers quatre anys. També ha fet un repàs de les darreres discrepàncies que ha tingut la patronal amb el govern espanyol i ha posat sobre la taula els propers assumptes a tractar.

Canvis estructurals?

Malgrat tot, no es descarten canvis importants en l'organigrama actual, si Garamendi torna a ser escollit. En paral·lel, els rivals es desinflen progressivament. Entre els vicepresidents que podrien haver buscat muntar una candidatura alternativa a Garamendi de cara a aquestes eleccions, les fonts consultades assenyalen la patronal madrilenya CEIM.

Aquesta, juntament amb Foment del Treball, l'agrària Asaja i la d'automòbils Anfac, es van abstenir a la votació de la reforma laboral, un dels assumptes més complexos abordats en l'actual mandat de Garamendi. Segons algunes de les fonts consultades, hauria sonat el nom de l'actual president de la patronal de les pimes, Cepyme, Gerardo Cuerva, com a possible oposició, cosa que altres titllen de simples rumors sense fonament. Si només hi ha una candidatura, els estatuts de la CEOE fixen que el candidat podrà ser proclamat president per aclamació, és a dir, sense necessitat d'obrir la votació.

El seu perfil

Garamendi, cinquè president en la història de la patronal, va prendre el relleu de Juan Rosell el novembre del 2018, en una assemblea electoral de candidatura única. Aquests quatre anys, marcats per la pandèmia i la relació amb el nou govern de coalició PSOE-Podemos, ha afrontat un intens procés de diàleg social que ha deixat importants acords amb La Moncloa i sindicats, però també tensions internes dins l'organització. Garamendi (Getxo, 1958), és un empresari basc, llicenciat en Dret per la Universitat de Deusto (Biscaia), ha estat president i fundador de l'Associació de Joves Empresaris del País Basc (Ajebask), de l'espanyola (Ceaje) i de la Iberoamericana (CIJE), on es va centrar en el suport a la creació d'empreses. Posteriorment, també va liderar els interessos de Cepyme.