El president de la CEOE, Antonio Garamendi, s'ha mostrat disposat a "parlar de la millora" de la reforma laboral l'any que ve, un cop passi l'estat d'alarma. Garamendi ha assegurat que en aquests moments les "declaracions ideològiques no són bones" i ha afirmat que "no té sentit" aprovar reials decrets llei en "ple estat d'alarma". "No és el moment ni les formes", ha criticat en una conferència telemàtica. El president de la patronal també ha reclamat al govern espanyol arribar a un acord sobre els ERTO "abans del 15 de juny" i no esperar fins a "l'últim dia". Garamendi ha recordat que les empreses necessiten "seguretat jurídica" per plantejar els plans de negoci i ha reclamat ERTO flexibles vigents fins al desembre.

En una conferència sobre l'empresa com a punt de partida de la recuperació econòmica, organitzada pel Consell General d'Economistes d'Espanya, el president de la patronal s'ha avingut a "parlar de la millora de la reforma laboral, no la derogació" l'any que ve. Garamendi ha assegurat que els "tocs d'atenció públics" generen desconfiança i s'ha mostrat disposat a debatre sobre qualsevol tema "en un moment de tranquil·litat", un cop passi l'estat d'alarma.

"Estar donant voltes a la reforma laboral, quan sabem que íntegra no es pot fer, genera desconfiança en els inversors internacionals i entre els petits empresaris, que desconeixen les condicions per contractar treballadors", ha lamentat.
En aquest sentit, Garamendi també ha criticat l'aprovació dels reials decrets en "ple estat d'alarma". "No és seriós, genera desconfiança i no és bo", ha etzibat. El president de la CEOE ha assegurat que es tracta d'aspectes "estructurals" i ha demanat poder intervenir en el debat.

En referència als ERTO, el president de la patronal ha demanat arribar a un acord "abans del 15 de juny" i no esperar fins a "l'últim dia". "Les empreses necessiten predictibilitat, seguretat jurídica i un plantejament seriós per fer un pla de negoci, fins i tot a curt termini", ha manifestat.

Així mateix, Garamendi ha reclamat allargar els expedients fins al desembre i ha advertit dels perills de distingir entre els diferents sectors a l'hora d'aplicar els ERTO. "Compte en ser jutge, perquè hi ha moltes activitats econòmiques afectes a altres activitats", ha manifestat. Com a exemple, s'ha referit al sector dels aires condicionats, també molt impactat pel coronavirus a conseqüència del tancament de les oficines i els hotels.

A més, ha demanat ERTO flexibles. "Si parlem d'un hotel i té vint recepcionistes, té poc sentit que només tres siguin els qui en aquests moments puguin estar treballant i, el més lògic, que aquests vint fossin rotant", ha explicat. En el sector industrial, els ERTO flexibles haurien de permetre incorporar els empleats a mesura que es requereixin.

De fet, Garamendi s'ha referit específicament a la indústria com la "gran fortalesa" de les economies, i ha assegurat que hauria de representar un 20% del PIB. El president de la CEOE també ha advertit del repunt de la morositat per part de les administracions públiques i ho ha qualificat com un "autèntic problema" per a les empreses.