El Ministeri de Funció Pública i Política Territorial ha assolit un acord amb els sindicats majoritaris, CSIF, CCOO, UGT, i CIG, per desenvolupar el teletreball en l'Administració General de l'Estat (AGE), que permetrà a la plantilla teletreballar de manera voluntària tres dies a la setmana, mentre que els dos dies restants seran de caràcter presencial.

L'acord, que afectarà de manera potencial a 230.395 persones al servei de ministeris, organismes autònoms i agències estatals, ha estat firmat aquest dilluns després de cinc mesos de negociació pel ministre de Funció Pública, Miquel Iceta; el president del sector nacional de l'AGE de CSIF, Carlos Martínez; el secretari federal de l'AGE de FeSP-UGT, Carlos Álvarez; el secretari general SAE FSC-CCOO, José Manuel Vera, i el secretari nacional del sector Estat de CIG, Rubén Méndez. Només un sindicat, ELA, no ha subscrit l'acord.

Segons el text firmat, el teletreball en l'AGE tindrà caràcter voluntari i reversible i estarà supeditat sempre que es garanteixi la prestació presencial dels serveis a la ciutadania. No obstant això, es podrà autoritzar de forma "forçosa" en situacions excepcionals de força major que suposin una restricció de la mobilitat, com va passar l'hivern passat amb la borrasca Filomena o durant el confinament.

Una vegada que entri en vigor l'acord amb caràcter normatiu, cada departament, prèvia negociació amb els sindicats, realitzarà un estudi previ dels llocs de treball que puguin ser exercits mitjançant teletreball en funció de les tasques. Per a cada lloc de treball s'identificaran objectius de feina i s'avaluarà el seu compliment, conforme a criteris generals negociats, establint un horari fix de disponibilitat i localització.

Tanmateix, aquesta modalitat no serà d'aplicació al personal militar de les Forces Armades, Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, personal destinat en establiments sanitaris, centres docents o de suport a la docència, ni a jutges, magistrats, fiscals i altres funcionaris al servei de l'Administració de Justícia. Aquests col·lectius es regiran per la seva normativa específica en matèria de teletreball.

A més, per primera vegada en la història de l'AGE, s'establirà un sistema d'accés al teletreball mitjançant convocatòries públiques almenys una vegada a l'any. També es podrà accedir a aquesta modalitat mitjançant sistemes de gestió permanent de sol·licituds.

En tot cas, els sol·licitants hauran de trobar-se en servei actiu i acreditar una antiguitat mínima d'un any al lloc de treball i unitat, sense perjudici dels requisits que hagin de complir per a l'acompliment de les funcions en aquesta modalitat de feina, que hauran de ser públics.

L'autorització haurà de requerir l'informe previ del superior jeràrquic i la seva denegació haurà de ser motivada, sense que el mer compliment dels requisits per a l'accés a la convocatòria pressuposi la concessió.

Igualtat de drets

L'acord assolit entre Funció Pública i els sindicats garanteix la igualtat de drets per al teletreballador de l'AGE respecte a la modalitat presencial, incloent-hi retribució, temps de treball, formació o carrera professional, a més del dret a la intimitat i a la desconnexió digital.

L'Administració haurà de proporcionar els equips informàtics amb targetes de dades i les aplicacions, eines ofimàtiques i de ciberseguretat necessàries per a l'activitat del treball a distància, al costat de la formació tècnica específica, prevenció de riscos laborals (prevenció de l'estrès o l'aïllament social) i protecció de dades.

Una de les principals novetats que contempla l'acord és l'impuls del teletreball per millorar la cobertura de serveis a la ciutadania a l'Espanya buidada, així com en llocs de difícil cobertura per l'elevat cost de la vida.

En aquests casos, es podrà establir una prestació de serveis de caràcter presencial d'almenys un 10% mensual, de manera que es podrà treballar a distància 20 de 22 dies feiners. En l'accés al teletreball en l'AGE es tindran en compte a més les víctimes de violència de gènere, discapacitat, altres raons de salut o terrorisme.

Les condicions per a la prestació de serveis sota la modalitat de teletreball per a la persona sol·licitadora i el lloc concret s'inclouran en un model d''acord de teletreball', que haurà d'incloure les condicions de la prestació del servei: jornades de teletreball i presencial; horari de disponibilitat, tasques, objectius, criteris d'avaluació, ubicació o durada de l'autorització, referència a les causes de suspensió i revocació, així com les possibles condicions per a la seva pròrroga, que no superarà en total un temps màxim de dos anys per a la modalitat general.