Més mesures davant la crisi energètica. El govern francès ha presentat un pla de xoc per amortir l'impacte de l'escalada dels preus de l'energia, que inclou el pagament de la meitat del sobrecost del gas i de la llum a les empreses en risc de patir pèrdues per la pujada dels costos. El primer ministre francès, Jean Castex, ha especificat que totes les companyies es beneficiaran d'aquesta mesura, sempre quan el gas o l'electricitat representi més del 3% de la seva facturació i que puguin caure en números vermells enguany per culpa de la crisi energètica. És a dir, no tindran res a veure ni el sector ni la mida de l'empresa. Tanmateix, el ministre de Finances, Bruno Le Maire, ha avançat que els sectors que més s'acolliran a aquestes ajudes seran els de la metal·lúrgia, la indústria química, el paper i el cartró, les indústries agroalimentàries i els agricultors.

El pla de xoc també contempla el reforç de préstecs garantits per l'Estat per les empreses electrointensives, que tindran més flexibilitat per l'ajornament del pagament dels impostos i de les cotitzacions socials, així com per recórrer als ERTO. Castex ha detallat tot un seguit de "respostes específiques" per als sectors més impactats per l'escalada de l'energia, començant amb el pesquer. Així, França finançarà una reducció de 35 cèntims per litre de carburant dels vaixells des d'aquest dijous fins a finals de juliol. També ha anunciat una partida de 400 milions d'euros per als agricultors, sobretot per als ramaders, que s'enfronten a un fort increment dels pinsos. Finalment, ha presentat diferents mecanismes per al sector del transport.

L'acció francesa i la inacció espanyola

Com ha passat a Espanya, l'oposició francesa havia retret que l'Estat està guanyant diners amb la pujada de l'energia mitjançant els impostos. El primer ministre ha desmentit aquestes acusacions i ha respost que els 22.000 milions que s'han destinat a diferents ajudes i dispositius per contenir els preus superen amb creus els 4.500 milions d'ingressos addicionals per la via dels tributs. Les mateixes acusacions ha rebut el president Pedro Sánchez per part de la dreta espanyola. "El govern espanyol s'està enriquint amb l'increment de la llum i la benzina. El 50% del preu de la llum i dels carburants són impostos", va dir el nou líder del PP, Alberto Núñez Feijóo.

El motiu pel qual algú podria queixar-se a Sánchez seria per la inacció respecte de la crisi energètica. Els preus de gas, de la llum i, conseqüentment, de la resta de productes han començat a pujar molt des de l'inici de la guerra a Ucraïna. Això és així que l'IPC s'ha disparat fins a superar el 7%, una xifra que no s'ha vist en els darrers 35 anys. En aquests vint dies de guerra, l'executiu espanyol encara no ha pres cap decisió important per pal·liar aquests greus efectes econòmics del conflicte: s'ha limitat a anunciar que el pròxim dia 29 de març s'abaixaran impostos de la benzina. Mentrestant, Castex ja ha anunciat durant el cap de setmana que des del primer d'abril i durant quatre meses es reduirà en quinze cèntims d'euro per litre el preu dels carburants a les benzineres. Una reducció també dirigida als professionals i que cobrirà alhora els vehicles que fan servir gas natural i gas de petroli.