La patronal catalana Foment del Treball, ha presentat aquest dimecres el seu informe de trimestral de conjuntura econòmica on defensen i reclamen articular uns nous pressupostos per a 2022 que consolidin la recuperació econòmica després de la crisi provocada per la pandèmia de la Covid i que aquests nous comptes catalans també serveixin per "aprofitar l'impuls dels fons europeus Next Generation", tal com ja va demanar el president de la patronal, Josep Sánchez Llibre, la setmana passada al conseller d'Economia Jaume Giró. En aquest sentit, la patronal també reclama al Govern que els nous pressupostos no tinguin cap ideologia i busquin millorar la capacitat del model productiu català i propiciïn "un creixement més sostenible, econòmic, social i mediambiental".

La presentació de l'informe ha anat a càrrec del president de la Comissió d'Economia, Valentí Pich, i el secretari general adjunt de Foment del Treball, Salvador Guillermo, que han fet una crida als partits polítics per posar-se d'acord i poder tirar endavant els pressupostos. En el punt que més han insistit és que aquests comptes s'enfoquin en consolidar la recuperació sense que calgui pensar en augments discrecionals d'impostos o de noves figures tributàries per sortir de la crisi amb les menors conseqüències econòmiques i socials.

Pel que fa al creixement econòmic de Catalunya, l'Idescat apunta entre els mesos d'abril i juny, el PIB va créixer un 19,1% interanual, cal recordar que el segon trimestre va estar marcat en bona part pel confinament domiciliari, amb una variació intertrimestral de 4,1%. És per això que tots els sectors d'activitat van registrar una evolució favorable i, en particular, la indústria.

De fet, des de principi d’any ja podem constatar que la recuperació econòmica ja s'aprecia en tots els sectors d'activitat, gràcies a l'eliminació o reducció de les restriccions contra la Covid a mesura que la vacunació ha anat avançant a bon ritme. Tant és així que, l'índex general de xifra de negocis de les activitats de serveis a Espanya va pujar un 20,8% el mes de juny i l'índex general de volum de negoci del sector serveis a Catalunya també va augmentar, un 21,4%. Pel que fa a altres sectors econòmics, la xifra de negocis de la indústria va augmentar un 24,6% a Catalunya i l'índex de producció industrial va registrar un augment 12,8% a Catalunya.

Inflació i salaris

L'informe trimestral de Foment també posa l'accent en dues qüestions d'actualitat de les últimes setmanes, l'elevada inflació i els salaris. Sobre l'evolució de l'IPC, que ha augmentat ininterrompudament des del febrer, la patronal ha constatat que aquest gran augment dels preus és causat per una forta correcció ocasionada pels efectes de la crisi econòmica derivada de la pandèmia i que per això es tracta d'un “episodi temporal i esporàdic” i preveuen que en acabar l'any l'IPC se situarà al voltant de l'1%.

Sobre aquest fet, Foment assegura que l'objectiu és que la situació actual no generi tensions salarials i increments de renda que perjudicarien la recuperació. Aquest augment temporal de preus de les matèries primeres, i per tant d'un factor exterior, pot produir tensions internes en les negociacions salarials, que hauran de temperar-se, donat el seu caràcter estacional i temporal dels preus.

Les pensions i el repte demogràfic

Les pensions també tenen un paper destacat en aquest nou informe de Foment. I és que és evident que un gruix molt important de la població, la generació del baby boom, es començarà a jubilar en pocs anys. Alhora, el país pateix un evident envelliment de la piràmide poblacional, i això es reflecteix que en els pròxims anys, la despesa en pensions podria assolir el 12,8% del PIB, i no seria fins al 2070 que aquesta pressió baixaria fins a l'11,7%

En el cas  concret de l'Estat espanyol només haurà perdut 0,1 milions d'habitants respecte de 2019. No obstant això, si fem una anàlisi per dècades entre 2019 i 2070, es constata que la població espanyola anirà en augment fins a aconseguir els 49,4 milions d'habitants en 2040, començant a partir de llavors un lent declivi fins a tornar al seu punt de partida, els 47 milions d'habitants en 2070.

Tenint en compte que el punt de partida d'Espanya és ja més elevat que la mitjana europea a causa de l'augment de la taxa de dependència en l'última dècada (2008-2018), la despesa mitjana en pensions a Espanya anirà en augment fins a aconseguir el 13,0% en 2050; seguit d'una forta reducció en els posteriors 20 anys amb la desaparició de la generació del “baby boom”, quedant-se en un 10,3% sobre el PIB.

És per això que la patronal catalana reclama que es comencin a promocionar sistemes de pensions mixtos i privats, que ajudin a alleugerir la càrrega sobre les arques públiques, i alhora permetin als pensionistes gaudir d'unes pensions més justes i elevades.

Imatge principal: Fotografia d'arxiu del president de Foment del treball, Josep Sánchez Llibre - Montse Giralt