La guerra patronal per la representativitat empresarial entre Foment del Treball i Pimec es tanca per fi després de més de 12 anys amb "un acord històric" i la mediació del Departament de Treball. Després de llargues negociacions i conflictes entre els presidents Josep Sánchez Llibre i Josep Gonzàlez, i la sensació general que l'acord era poc provable, finalment les patronals s'han posat d'acord. Així ho han explicat els presidents patronals i el conseller El Homrani en una roda de premsa al Departament aquest matí.

Segons el document presentat per Treball, l'acord té una durada de deu anys pel qual, d'una banda, Fepime queda vinculada o integrada amb Foment, i Foment i Pimec es comprometen a "mantenir una unitat d'acció institucional a tots els òrgans de representació on participen com a organitzacions empresarials". D'aquesta manera, "acorden que la representació institucional es considerarà paritària a tots els efectes, fet que comporta que tindran una distribució igual de representants, drets i garanties a tots els efectes". 

D'altra banda, les patronals acorden una distribució en altre àmbits que no serà del tot paritària i serà progressiva, de manera que els nous percentatges seran de 58% per a Foment i 42% per a Pimec per al primer any, amb una evolució progressiva fins a arribar al 55% per a Sánchez Llibre i el 45% per a González en un període de cinc anys; a partir d'aquí i durant els propers cinc anys de l'acord, els percentatges seguirien sent de 55% per a Foment i 45% per a Pimec

Fins ara, la representativitat empresarial, per la qual les patronals s'hi juguen el prestigi, la representativitat, unes quantes cadires i al voltant de 2 milions d'euros anuals a repartir, estava repartida entre Foment (60%), Fepime (15%) i Pimec (25%), i tot i que les línies vermelles per ambdós presidents estaven molt marcades, "tots hem cedit molt", apunta Sánchez Llibre.

"Aquest acord calia fer-lo perquè consolida la representativitat empresarial de les pimes. Un acord de representativitat paritària és el que necessitem perquè hi ha moltes coses que només es poden fer si estem en igualtat", assegura Josep González, president de Pimec. "Hem de saber fer unitat d'acció per a alguns temes, i no ha estat fàcil arribar a l'acord però és la segona vegada que amb en Sánchez Llibre fem un acord important", ha assegurat. 

Per la seva banda, el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, ha reiterat que l'acord "és un motiu de molta satisfacció per part de Foment i Fepime", i ha escombrat cap a casa assegurant que "quan vam arribar a Foment portàvem com a eix fonamental la pau entre patronals i ho hem aconseguit amb Cecot i ara amb Pimec". 

Treball, el mediador

El Departament de Treball, amb el conseller Chakir El Homrani i el secretari general Josep Ginesta al capdavant, han estat la "peça necessària" per acostar posicions entre les patronals. Tant González com Sánchez Llibre han valorat la feina del conseller i han assegurat que "sense ell no hagués estat possible". 

Per la seva banda, El Homrani ha apel·lat al diàleg com la via per solucionar conflictes. "Estem donant un missatge potent: som capaços de construir acords". "Tenim molt clar que la millor solució en tot conflicte és el diàleg; ara toca treballar per les millores en la qualitat del treball i estem en moltes millors condicions per arribar a acords", ha explicat el conseller.

"Sempre que hi ha diàleg i voluntat d'acords solucionem el conflicte de la millor manera possible", ha conclòs Homrani.